KUPOVINOM GLASOVA ZARADILI LISICE: Uhapšena još dvojica poslanika brčanske Skupštine

EBH

15. 10. 2020. u 21:29

КУПОВИНОМ ГЛАСОВА ЗАРАДИЛИ ЛИСИЦЕ: Ухапшена још двојица посланика брчанске Скупштине

Foto: Arhiva VN

U PREDVEČERJE zvaničnog početka izborne kampanje za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini brčanska Policija je po naredbi Osnovnog suda , a pod nadzorom Tužilaštva u Brčkom, uhapsila poslanike u Skupštini Brčko distrikta BiH Radoslava Bogićevića (67) i Nenada Kojića (56), članove Narodnog demokratskog pokreta (NDP).

Dva danas uhapšena lica su i kandidati NDP za predstojeće lokalne izbore u Brčkom i nalaze se na prvom, odnosno trećem mjestu kandidatske liste te partije.

U zavničnom saopštenju brčanske Policije se podsjeća da je brčansko Tužilaštvo u prethodnom periodu otvorilo nekoliko predmeta zbog osnova sumnje na izvršenje krivičnih djela iz oblasti „Protiv slobode i prava čovjeka i građanina“.

„Po naredbi Osnovnog suda i pod nadzorom Tužilaštva Brčko distrikta BiH , dana 15.oktobra 2020.godine policijski službenici su izvršili pretres lica N.K. rođenog 1964.godine u Brčkom, jednog stambenog objekta i dva motorna vozila u vlasništvu navedenog lica. Izvršeni su pretresi i lica R.B. rođenog 1953.godine , stana i vozila u njegovom vlasništvu, te prostorije stranke kojoj pripada lice R.B. Oba ova lica su lišena slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo „ Pripremanje krivičnog djela“ a u vezi sa krivičnim djelom “Prevara pri glasanju“.Pomenuta lica će nakon kriminalističke obrade uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predata Tužilaštvu Brčko distrikta BiH na dalje procesuiranje“ stoji između ostalog u saopštenju brčanske Policije.

Današnjim hapšenjem, Bogićević i Kojić su se pridružili Peji Mendešu, takođe poslaniku i kandidatu Hrvatske seljačke stranke za predstojeće lokalne izbore, koji je osumnjičen za isto krivično djelo.

Osim trojice poslanika brčanska policija je privela,a Sud odredio pritvor za još četiri lica iz Brčkog sve u vezi sa istim krivičnim djelom.Kako je saopšteno iz brčanskog Tužilaštva to su Stojan Bavarčić, Jasmin Ravkić, Mate Gluhaković i Slavko Blažević.

Cijela „predizborna ujdurma u vezi kupovanja glasova“ u Brčkom je krenula u smjeru procesuiranja od onog trenutka kada su objelodanjeni podaci o malverzacijama sa glasovima iz inostranstva i glasanja putem pošte, o čemu su NOVOSTI prve obavjestile bosanskohercegovačku javnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)