SAVET MINISTARA BIH USVOJIO STRATEŠKI DOKUMENT: Bošnjaci nakon dve godine otkočili procesuiranje najsloženijih predmeta ratnih zločina!

S. M.

24. 09. 2020. u 15:15

DIREKTOR Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić rekao je da će nakon današnjeg usvajanja Revidirane strategiju za rad na predmetima ratnih zločina, biti ubrzan ovaj proces, te da će se najprioritetnije rešavati najsloženiji predmeti ratnih zločina.

САВЕТ МИНИСТАРА БИХ УСВОЈИО СТРАТЕШКИ ДОКУМЕНТ: Бошњаци након две године откочили процесуирање најсложенијих предмета ратних злочина!

Foto: D. Pozderović

Kojić je naglasio da su bošnjački političari najdgovorniji što Revidirana strategija nije ranije usvojena. 

- Bošnjaci su dve godine opstruisali usvajanje Revidirane strategije na koju su vlade entiteta i Distrikta Brčko dale pozitivno mišljenje, odnosno saglasnost - rekao je Kojić novinarima u Banjaluci. 

Foto: Savet ministara BiH

On je naglasio da je, pre svega, SDA najveći krivac što Revidirana strategija nije ranije usvojena. 

- Imali smo situaciju da Semiha Borovac, koja čak resorno nije ni nadležna skidala strategiju sa dnevnog reda, pa je to činio nekadašnji predsedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić, a sada Bisera Turković. Znači nama je potpuno jasno da smo zbog opstrukcije usvajanja te strategije izgubili dve godine što je predug period, s obzirom na to da je od rata prošlo 25 godina i uveren sam da će zbog toga značajan broj počinilaca krivičnog dela ratnog zločina ostati neprocesuiran - istakao je Kojić. 

On je naveo da se u poslednjih 15 dana pojavio dokument, tačnije aneks B, čija je prvobitna verzija bila potpuno neprihvatljiva zato što je isključivala najveći dio strateških ciljeva i mera zadatih u samoj strategiji. 

- Međutim prethodnih 15 dana to je pitanje usaglašavano i sa predstavnicima EU. Ono što je važno za nas iz Srpske jeste da je dodatnim aneksom B ostala forma strategije onakva kakva je bila u važećem tekstu Revidirane strategije - pojasnio je Kojić, dodavši da će se najprioritetnije rešavati najsloženiji predmeti ratnih zločina.

- Značajan broj predmeta će biti prenesen na entitete i oni će se baviti manje složenim predmetima. Ostali su zadati rokovi da se do 2023. godine reši najveći broj predmeta ratnih zločina, jer mislim da posle te godine nije ni realno da ti predmeti budu rešeni ovako, na ovaj način, sistemski, već eventualno sporadično

On smatra da sama Revidirana strategija mora da ubrza procese jer danas ima veliki broj predmeta po kriterijumima koji su u aneksu A ove strategije manje složeni, koji se nalaze pred Tužilaštvom i koje u skladu sa kapacitetima ne može da procesuira te predmete. 

- To znači da će značajan dio, prema nekim procenama to je više od 200 predmeta biti prebačen na entitetska tužilaštva i ona će dobiti u nadležnot da ih procesuiraju, za razliku od sadašnje situacije kada oni praktično nemaju predmeta za procesuiranje ratnih zločina - rekao je Kojić i dodao da sama ta činjenica govori da će se ovaj proces ubrzati, što je i bio cilj usvajanja Revidirane strategije. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!