ZORAN MILANOVIĆ O POLITIČKOJ SCENI U BIH: Komšić parazitira na hrvatskim biračima

S. M.

17. 09. 2020. u 16:23

ЗОРАН МИЛАНОВИЋ О ПОЛИТИЧКОЈ СЦЕНИ У БИХ: Комшић паразитира на хрватским бирачима

Foto: Tanjug

PREDSEDNIK Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da član Predsedništva BiH Željko Komšić parazitira na hrvatskom biračkom telu i da će situacija u BiH biti nenormalna dok god se to ne promeni.

- Zašto BiH ima tri člana Predsedništva prema Dejtonu? Je li zato da bi jedan narod birao dva predstavnika? To se događa sada. To je u korenu svih nesporazuma, rekao je Milanović novinarima u Beču.

On je pojasnio da su tri člana Predsedništva BiH predviđena da bi svaki od tri konstitutivna naroda mogao izabrati svog predstavnika.

- Nije savršeno, ali je tako trenutno. Da je suprotno, birao bi se jedan, ali nije tako. Ovo pokazuje kako neki zloupotrebljavaju situaciju zato jer mogu, jer su na pik uzeli najmaloborojniju zajednicu" rekao je Milanović, koji se juče u Zagrebu sastao sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom.

Milanović je poručio da je Hrvatska država hrvatskog naroda, ali da ima visok sistem zaštite manjina, te da je nemoguće da za predstavnika manjina glasaju oni koji nisu pripadnici tih manjina.

- Mi to štitimo. Hrvati u BiH nisu manjina, ali su u manjini brojčano. Ako ih hoćeš zlostavljati, radiš to jer to možeš. Poslednjih godina vrlo otvoreno i direktno. Čuli smo sada pretnje da će se to dešavati i ubuduće. Moramo sada sesti i ozbiljno razgovarati, dodao je Milanović.

On je naveo da je Komšić izabran za hrvatskog člana Predsedništva BiH od određenog broja građana BiH, te da ne misli da su glasali za njega da povrede Hrvate, ali da Komšić mora biti svestan posledica svog političkog rada i puta.

Milanović je dodao da Hrvati razgovaraju s onima koji nekoga predstavljaju i koji su izabrani u priznatom demokratskom procesu.

- Milorad Dodik je sagovornik, kao što je sagovornik i Bakir Izetbegović, lider najveće bošnjačke stranke. To je činjenica, politički velika kao Velebit ili Jahorina. To se ne može zaobići, ni tunel probiti kroz to. Tu sam da razgovaramo, naglasio je on.

Predsednik Hrvatske je istakao da su pre 100 godina o sudbini Evrope odlučili velikani, a danas to pokušavaju raditi službenici ambasada koji govore o reviziji Dejtona.

- A da Hrvatska šuti i stavi prst u uho? Ne može. Oni koji biraju Komšića trebaju znati da to nije fer i da greše. To je nedostatak elementarnog fer pleja. Hrvatska tu neće šutjeti i stajati sa strane, ni ja, ni premijer, poručio je Milanović te dodao da niko u EU ne razumije stanje u BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)