STIGLA PRESUDA: Saši Ćurčiću pet godina zatvora za silovanje

O. M.

14. 09. 2020. u 17:40

SUD BiH osudio je Sašu Ćurčića na pet godina zatvora jer je tokom rata silovao ženu, bošnjačke naciolnosti, u julu 1992. godine u Gornjem polju kod Foče.

СТИГЛА ПРЕСУДА: Саши Ћурчићу пет година затвора за силовање

Foto: Sud BiH

Prvostepenom presudom Ćurčić je oglašen krivim za krivično delo zločin protiv čovečnosti (prisiljavanje drugog lica na seksualni odnos). U presudi se navodi da je Ćurčić bio pripadnik Intervente jedinice "Dragan Nikolić" Vojske Republike Srpske, te da je zločin počinio u periodu od 3. do 18. jula 1992. godine. Pojašnjava se da je Dragan Zelenović, koji je pred Haškim tribunalom osuđen na 15 godina zatvora, iz Srednjoškolskog doma u Foči izveo zaštićene svedokinje S1 i S2, te još jednu osobu i zajedno s Ćurčićem ih odveo u kuću u Gornjem polju. Optuženi je svedokinju S1 uveo u sobu i prisilio na seksualni odnos.

- Svedokinja je u iskazu navela kako i kada je zarobljena, na kojim je lokacijama bila, te da je sve vreme zatočeništva izvođena na silovanje. Detaljno je opisala inkrimisane radnje - rekao je u obrazloženju presude predsednik sudskog veća Davorin Jukić.

U presudi se navodi da će Ćurčić znao za sistematski napad na bošnjačko stanovništvo na području Foče, te da je znao da je S1 Bošnjakinja i da je čestvo izvođena na silovanje.

- Veće nije moglo prihvatiti tezu odbrane da se radi o drugom čoveku, a ne optuženom Ćurčiću - rekao je Jukić.

Presuda nije pravosnažna i na presudu je moguća žalba Apelacionom veću Suda BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)