HRVATSKI VOJNICI UDALjENI SA DUŽNOSTI ZBOG PIJANSTVA: Došli da pomognu vatrogascima, pa bančili na dežurstvu

Tanjug

28. 08. 2020. u 10:29

ХРВАТСКИ ВОЈНИЦИ УДАЉЕНИ СА ДУЖНОСТИ ЗБОГ ПИЈАНСТВА: Дошли да помогну ватрогасцима, па банчили на дежурству

Foto: Novosti

DEVETORICA pripadnika hrvatske vojske udaljena su s dužnosti, jer su bili pijani - i to dok su bili na dežurstvu u kasarni u Divuljama.

Kako piše Nova TV, ovaj događaj predstavlja novu sramotu u redovima Hrvatske vojske, jer, da stvar bude gora, vojnici su poslati u kasarnu kao ispomoć vatrogascima u gašenju požara u Dalmaciji.

Incident od pre nekoliko nedelja o kojem niko nije izvestio javnost, hrvatsko Ministarstvo odbrane (MORH) potvrdilo je na upit Dnevnika Nove TV.

Iz Slavonije su u Dalmaciju stigli spremni i utrenirani - kao pojačanje vatrogascima u gašenju požara. Krajem jula, njih dvadesetak, opustilo se i napilo.

U večernjim satima u inspekciju im je upala vojna policija i pali su na alkotestu.

"Kod devet pripadnika protvpožarnih namenski organizovanih snaga utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu čime su isti počinili povredu vojne discipline. Spomenuti pripadnici, udaljeni su s dužnosti. O predmetnom događaju, u skladu sa standardnom procedurom, izvešteni su svi koji se nalaze na zapovednoj liniji", saopsteno je iz Ministarstva odbrane za Dnevnik Nove TV.

Zbog pijanstva prijavljeni su i vojno-disciplinskom sudu. Propusti su ozbiljni, jer alkohol nije dozvoljen.

"Veoma je bitno da vatrogasac, ali i svi oni koji im se priključuju u datom momentu budu trezni. Ovo je vrlo opasan posao i može se brzo izgubiti glava, ako čovek ne radi trezveno", rekao je Željko Šoša, zapovednik JVP-a Zadar.

Za incident u Divuljama nije čuo, ali je za njega takvo ponašanje - nedopustivo.

"Vojska ima svoju disciplinu i, jednostavno kad se priključe vatrogascima, vatrogasci daju komandu njihovom pretpostvljenom i oni funkcionišu mnogo bolje nego kad dođu civili ili bilo ko sa strane. Naravno, ne idu oni na prvu liniju fronta, kako mi kažemo, nego tamo gde treba da čuvaju i dežuraju, ali kad je kritično da nam priskoče u pomoć", rekao je Šoša.

Ove godine, najviše požara (16 od 37) bilo je u Šibensko-kninskoj županiji, gde su kažnjeni vojnici i bili na intervenciji.

Uz devetoricu vojnika, koji su poslati kućama s prijavama o povredi vojne discipline, kažnjen je i komandujući protvpožarne brigade, onaj ko je njima na terenu bio direktno nadređen. Njegova je kazna - prema izeštaju - blaža, on je samo opomenut.

Samo ove godine vojna policija pokrenula je oko 200 postupaka po različitim osnovama, ne samo zbog alkoholisanosti, i tražila utvrđivanje disciplinske odgovornosti.

Treba reći, ističe Nova TV, i da oni koji su se zakleli da će služiti domovini bez obzira gđe se nalazili - u kasarni ili van nje - itekako znaju da svojim ponašanjem vojsku ne bi smeli da sramote.

Osim toga, pripadnici ove brigade koja je bila kao ispomoć u gašenju požara, učestvuju i u međunarodnim mirovnim misijama UN i NATO.

Još se čeka komentar ministra odbrane, kao i odgovor šefa vojske i njegovih zamenika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

miljan

28.08.2020. 11:45

ne znam gde su se isti proslavili, ipak najucinkovitiji su protiv nepokretnih koji nisu otisli ali imaju udruge branitelja u srbiji ratnicima iz 98 nije priznat ratni staz(borili su se protiv hordi koje su ulazil iz albanije), pa se to vodi kao unutrasnj pobuna. i protiv koga smo se borili?