NEŽELJENI PUPOVAC: Bura oko najave odlaska predsednika SDSS na poklon hrvatskim žrtvama

J. KERBLER - stalni dopisnik iz Zagreba

12. 08. 2020. u 23:04

BILO je različitih reakcija na sve što se ovih dana dešavalo, ali ja sam uveren da je smer kojim idemo i kojim ćemo ići dobar, kaže, za "Novosti", Milorad Pupovac, ne otkrivajući hoće li i kada otići u Škabrnju i pokloniti se hrvatskim žrtvama iz vremena devedesetih.

НЕЖЕЉЕНИ ПУПОВАЦ: Бура око најаве одласка председника СДСС на поклон хрватским жртвама

Milorad Pupovac / Foto Tanjug

Već sama najava da će predsednik SDSS-a otići na komemoraciju hrvatskim žrtvama izazvala je brojne reakcije, ali i poruke meštana da pre dolaska lider Srba u Hrvatskoj treba da osudi "velikosrpsku ideologiju".

Načelnik Škabrnje Nediljko Bubnjar odmah je nakon najave Pupovca da će u svom rodnom kraju odati počast hrvatskim žrtvama poručio da ne sumnja u "dobronamerne, poštene i plemenite Pupovčeve namere", ali da njegov dolazak tako treba dobro pripremiti.

Kako "Novosti" saznaju u tom mestu u zadarskom zaleđu, gde je 18. novembra 1991. ubijeno 43 Hrvata, većinom civila, sada se traži da meštani sami kažu da li je Pupovac dobrodošao ili ne. Mnogi smatraju da nije i dalje vreme za tu posetu, a iz Pupovčevih krugova može da se čuje da nema ničeg novog u reakcijama iz same Škabrnje. Ratni zapovednik tog mesta Marko Miljanić protivi se Pupovčevom dolasku i zamera mu što već pre nije došao na komemoraciju žrtvama. Neki od meštana traže izvinjenje pre nego što Pupovac dođe, ali ima i onih koji smatraju da treba da dođe i da je vreme da se svi, pa i ljudi iz tog kraja okrenu budućnosti.

Sam Pupovac ne želi da komentariše reakcije iz Škabrnje i očito se prvo očekuje kakve će biti reakcije na odlazak generala Tome Medveda i potpredsednika hrvatske vlade Borisa Miloševića u Grubore, mesto gde su pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko počinili zločin nad srpskim stanovnicima. U zaseoku Grubori kraj Plavnog 25. avgusta 1995. godine ubijeno je šest srpskih civila starije životne dobi na najbrutalniji način, a niko nije osuđen za taj zločin zbog navodnih proceduralnih razloga.

Danas su Grubori napušteni, a porodice ubijenih koji su izbegli uzalud iščekuju pravdu. I gradonačelnik Knina Marko Jelić smatra da zločince treba osuditi i stvoriti uslove da se život vrati u Grubore, kako bi se prognani Srbi mogli da vrate u taj kraj.

Medved i Milošević posetiće i srpska sela koja su i dalje bez struje, a Pupovac najavljuje da će do kraja sledeće godine sva srpska sela u Hrvatskoj imati struju. "Do kraja ove godine predstoji elektrifikacija dvadeset sela i sledeće godine još dvadeset. Veći je problem sa vodom i putevima", kaže Pupovac.

PLENKOVIĆ U VARIVODAMA

HRVATSKI premijer Andrej Plenković sledeći mesec otići će u Varivode kraj Kistanja gde je nakon "Oluje" 28. septembra 1995. surovo ubijeno devet staraca i starica srpske nacionalnosti, a ubice nisu kažnjene. Najavljena je i mogućnost da Boris Milošević bude u Koloni sećanja u Vukovaru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (15)

ZA BOLJE SUTRA: Svetski dan obrazovanja o zaštiti životne sredine