NEŽELJENI PUPOVAC: Bura oko najave odlaska predsednika SDSS na poklon hrvatskim žrtvama

J. KERBLER - stalni dopisnik iz Zagreba

12. 08. 2020. u 23:04

НЕЖЕЉЕНИ ПУПОВАЦ: Бура око најаве одласка председника СДСС на поклон хрватским жртвама

Milorad Pupovac / Foto Tanjug

BILO je različitih reakcija na sve što se ovih dana dešavalo, ali ja sam uveren da je smer kojim idemo i kojim ćemo ići dobar, kaže, za "Novosti", Milorad Pupovac, ne otkrivajući hoće li i kada otići u Škabrnju i pokloniti se hrvatskim žrtvama iz vremena devedesetih.

Već sama najava da će predsednik SDSS-a otići na komemoraciju hrvatskim žrtvama izazvala je brojne reakcije, ali i poruke meštana da pre dolaska lider Srba u Hrvatskoj treba da osudi "velikosrpsku ideologiju".

Načelnik Škabrnje Nediljko Bubnjar odmah je nakon najave Pupovca da će u svom rodnom kraju odati počast hrvatskim žrtvama poručio da ne sumnja u "dobronamerne, poštene i plemenite Pupovčeve namere", ali da njegov dolazak tako treba dobro pripremiti.

Kako "Novosti" saznaju u tom mestu u zadarskom zaleđu, gde je 18. novembra 1991. ubijeno 43 Hrvata, većinom civila, sada se traži da meštani sami kažu da li je Pupovac dobrodošao ili ne. Mnogi smatraju da nije i dalje vreme za tu posetu, a iz Pupovčevih krugova može da se čuje da nema ničeg novog u reakcijama iz same Škabrnje. Ratni zapovednik tog mesta Marko Miljanić protivi se Pupovčevom dolasku i zamera mu što već pre nije došao na komemoraciju žrtvama. Neki od meštana traže izvinjenje pre nego što Pupovac dođe, ali ima i onih koji smatraju da treba da dođe i da je vreme da se svi, pa i ljudi iz tog kraja okrenu budućnosti.

Sam Pupovac ne želi da komentariše reakcije iz Škabrnje i očito se prvo očekuje kakve će biti reakcije na odlazak generala Tome Medveda i potpredsednika hrvatske vlade Borisa Miloševića u Grubore, mesto gde su pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko počinili zločin nad srpskim stanovnicima. U zaseoku Grubori kraj Plavnog 25. avgusta 1995. godine ubijeno je šest srpskih civila starije životne dobi na najbrutalniji način, a niko nije osuđen za taj zločin zbog navodnih proceduralnih razloga.

Danas su Grubori napušteni, a porodice ubijenih koji su izbegli uzalud iščekuju pravdu. I gradonačelnik Knina Marko Jelić smatra da zločince treba osuditi i stvoriti uslove da se život vrati u Grubore, kako bi se prognani Srbi mogli da vrate u taj kraj.

Medved i Milošević posetiće i srpska sela koja su i dalje bez struje, a Pupovac najavljuje da će do kraja sledeće godine sva srpska sela u Hrvatskoj imati struju. "Do kraja ove godine predstoji elektrifikacija dvadeset sela i sledeće godine još dvadeset. Veći je problem sa vodom i putevima", kaže Pupovac.

PLENKOVIĆ U VARIVODAMA

HRVATSKI premijer Andrej Plenković sledeći mesec otići će u Varivode kraj Kistanja gde je nakon "Oluje" 28. septembra 1995. surovo ubijeno devet staraca i starica srpske nacionalnosti, a ubice nisu kažnjene. Najavljena je i mogućnost da Boris Milošević bude u Koloni sećanja u Vukovaru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

zaliv tacka net

13.08.2020. 00:41

@Fred - @Fred, neodgovara onima koji zele pravdu i istinu tj Srbima koji su proterani i nad kojima je izvrseno etnicko ciscenje....ovde je rec o predstavnicima Srba, da vidimo kako ce ti predstavnici proci na sledecim izborima jer vecina srpskog naroda u "lepoj njihovoj" to ne podrzava

Komandant 1001

13.08.2020. 11:47

@Fred - Bilo je pomirenje 1918 Hrvata i Srba pa je bilo pa je bilo 1945, kad su Hrvati uradili u 5 godina NDH neverovatna zlodela....sada se opet posle 50 god., traži "pomirenje" nakon 1995 petogodišnjeg rata gde je nestalo iz Hrvatske od 91-95 preko pola miliona Srba....dokle bre da se mirimo ???

Fred

14.08.2020. 01:43

@Komandant 1001 - @Komadant 1001 Objašnjenje Vam ne stoji. Hrvati i Srbi su između 1918. i 1991. živjeli u zajedničkim državama. Danas oba naroda imaju svoje nacionalne države i pomirenje nije nikada bilo ovako lako postići. Pitanje i dalje glasi - tko to želi i zašto želi sabotirati?

ZALIV tacka NET

14.08.2020. 04:28

@Fred - Srbi su usli u prvu YU sa jasnim granicama, a posle 1945 Srbi kao narod koji je bio na pobednickoj strani gubi pola teritorije gde Tito nagradjuje Hrvate za njihovu masovnu privrzenost okupatoru. 91 Srbi na prostoru Hrvatske kojoj je Tito podario granice gube status konstitutivnog naroda.... A ti ovde prpljas o cemu? Izvuci glavicu iz te ustaske propagande, citaj malo vise (ne moras srpske izvore)

Fred

14.08.2020. 12:24

@ZALIV tacka NET - @ZALIV tačka NET U pravu ste, točno se znaju koje su bile granice Srbije prije 1918. godine. Upravo zbog te činjenice nije smjelo biti nikakvih problema prilikom raspada Jugoslavije i svi smo još 1990. mogli nastaviti živjeti u miru u svojim nacionalnim granicama i razvijati međusobno suradnju i prijateljstvo.

Komandant 1001

14.08.2020. 09:43

@Fred - F R E D....sabotiraju "pomirenje" oni koji stalno( grafitima) vešaju Srbe na Vrbe, koji lupaju po srpskim autima, koji crtaju porodična stabala obešenih Srba....onih koji na veselicama rado zapevaju " Juru i Bobana" ili onu najdražu, Tupsonovu; " Čaval u glavi", gde im je nadraži refrem " stići će vas naša ruka u Srbiji...." ( koja je jednom već bila u 1ww, pa je Srbi odsekli kod Cera, Kajmakčalana)....nema tog pomirenja dok ne stvorite jednog "Branta" koji će da klekne i traži oprost za sva zla 1914-1941-1991 ! tačka

Sneki

12.08.2020. 23:20

Ako reši da ide da se izvini za ubijene hrvate, neka povede i tadića on je ekspert za izvinjenja hrvatima.Šta je sa ubijenim Srbima pogotovo decom,da li će se neko od hrvata za to izviniti

Zoran

12.08.2020. 23:31

@Fred.Do iskrenog pomirenja ne moze doci sve dok Hrvati slave najveci zlocin i genocid posle drugog s.rata koji se logikom stvari nadovezuje za Jasenovac i ostala zlodjela..

jovica

13.08.2020. 00:51

Ništa se neće postići značajno zbog toga što je ustaštvo i ta ideologija državni projekat Hrvatske države, a svi znamo šta ustaštvo promoviše.

Simo

13.08.2020. 09:11

Kad ce se Hrvati izviniti i kazniti ubice vise desetina a mozda i stotina Srba ubijenih pre pocetka rata u Vukovaru, Osijeku i drugim gradovima HR. O tome se cuti i predstavnici Srba tamo trebaju na tome insistirati, jer su to bili i uzroci pocetka organizovanja Srba u Hr. Ta ubistva su pocela krajem 90-te i pocetkom 91. U istocnu Slavoniju su poslate paravojne grupe kriminalaca i Hosovaca iz Bosne i Herzegovine i drugih delova Hrvatske. Pomocnik Petra Stipetica je izjavio i to sam slusao na HRT-u da je su po gradovima HR bilo oformljene trojke za likvidaciju oficira JNA Srba i drugog srpskog stanovnistva. Bilo je i casnih Hrvata koji su se tome suprotstavljali ali su bili u manjini. Radikalni Hrvati i ekstremizam se kod njih probudio kao 1914 i 1941.

Komandant 1001

13.08.2020. 11:58

@Simo - Zamislite, da je otpočeo "otvoreni lov" na Srbe po Hrvatskoj pre "balvan" revolucije kojom su Srbi bili izazvani da su se morali da brane, kao što nisu mogli oni Srbi, naročito po HR gradovima koje su morali radi pretnji, maltretiranja da napuste svoje stanove kao u Splitu već 1991 nestalo 12.000 Srba, iz Zagreba preko 40 hiljada, Osijeka preko 25 hiljada, Gospića 8 hiljada, Zadra preko 15 hiljada etc. postoji demografski popis 1991 koliko je bilo Srba u gradovima a koliko 2001....eee, o tome treba mnogo više pažne, pa da vidimo ko se sa kime miriti treba !!!