ŠTA SE SVIDELO MILOŠEVIĆU U GOVORU MILANOVIĆA I PLENKOVIĆA: Da Srbi u "Oluji" ne vide egzodus ili pobeda kao sunce visoka?

Novosti online

05. 08. 2020. u 12:51

POTPREDSEDNIK hrvatske Vlade Boris Milošević (SDSS) poručio je danas tokom proslave godišnjice egzodusa Srba u Kninu da hrvatska Vlada ima zadatak da smanji tenzije u društvu kako bi se prekinula "spirala mržnje".

ШТА СЕ СВИДЕЛО МИЛОШЕВИЋУ У ГОВОРУ МИЛАНОВИЋА И ПЛЕНКОВИЋА: Да Срби у Олуји не виде егзодус или победа као сунце висока?

Foto: Tanjug/AP foto/Darko Bandić

On je istakao da svoj dolazak u Knin smatra zalogom za budućnost. 

- Smatram da ova Vlada i parlamentarna većina imaju zadatak da smanje i smire tenzije u društvu, da svako svojim primerom svedoči kulturi mira, da svako svojim doporinosom doprinese da gradimo društvo mira, tolerancije i dijaloga, da se prekine spirala mržnje kako se više nikad užasi rata ne bi ponovili - poručio je Milošević nakon svečanog obeležavanja etničkog čišćenja.

On je rekao da je u govorima predsednika Vlade Andreja Plenkovića i predsednika Republike Zorana Milanovića čuo poruke mira, pomirenja i budućnosti. 

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izrazio je ranije u svom govoru u Kninu žaljenje za žrtve ratnih zločina počinjenih s hrvatske strane, ali nije propustio da za katastrofu i izgon četvrt miliona ljudi ipak optuži - kninske Srbe, koje je nazvao "pobunjenicima". I sve to, naravno, uvijeno u pomirujuće poruke.

- Svesni smo da je naša pobeda u Oluji bila traumatična za mnoge hrvatske Srbe koji je povezuju s odlaskom dela srpskog stanovništva iz njihovih domova i zavičaja na dotad okupiranim područjima. Dok je za većinu Hrvata to pre svega prisilan zbeg koji su organizovali i naredili kninski pobunjenici, za mnoge Srbe to je dan-danas zbeg pred hrvatskim snagama - rekao je Plenković.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović je rekao da su "pobedu visoku kao sunce" izvojevali hrabri vojnici i njihovi zapovednici koji nisu "potonuli u moralnu katastrofu", iako su direktno učestvovali u progonu stotina hiljada ljudi.

- Bilo je grešaka i zločina, koji su ljudski loši, koštali su nas. Sve te priče o zločinačkom poduhvatu, sve je to posledica grešaka, koja su napravljene činjenjem, ali i nečinjenjem, velika lekcija za nas - rekao je Milanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (24)

FILMSKA PLJAČKA: Lopov upao u kuću, napao staricu i ukrao nekoliko stotina evra