ZA ISTRAŽIVANjA: Hrvat koji je imao virus davaće 6 meseci krv naučnicima

Tanjug

02. 08. 2020. u 08:06

ЗА ИСТРАЖИВАЊА: Хрват који је имао вирус даваће 6 месеци крв научницима

Foto: Novosti arhiva

MEDICINSKI tehničar iz Hrvartske koji je preboleo koronavirus sredinom aprila doniraće krv za serološka testiranja koja bi trebalo da traju šest mesci i čiji bi rezultati trebalo da pomognu za istraživanje vakcine.

"Prvi put su mi krv uzeli početkom aprila, pa onda dve nedlje kasnije. Uzorke su poslali na Institut u Bon. Stigao je nalaz da sam stekao neki srednji imunitet, ali njima je to sve puno nepoznanica - i oni uče i istražuju koronu. I dalje se ne zna da li imunitet ostaje nedelju dana, dve nedelje, mesec, godinu... Zbog toga su mi tražili pristanak da učestvujem u studiji u kojoj bi mi u sledećih šest meseci najmanje jednom mesečno vadili krv i pratili nivo antitela," rekao je medicinski tehničar.

On je rekao, prenosi pisanje 24sata Večernji list, da korona nije ostavila posledice na njegovim plućima, ali da ga nova kontrola čeka za četiri meseca.

On veruje da se zarazio na poslu. Prvo je osetio groznicu, a onda je počelo da ga boli celo telo.

Nakon pet dana povišene temperature ostao je bez čula mirisa.

Ipak, ovaj virus na svakoga deluje drugačije i ne treba ga potcenjivati, rekao je sagovornik 24sata.

Ljudi koji žele da pomognu naučnicima koji istražuju vakcine doniraju krvnu plazmu širom sveta. Krvna plazma onih koji su preležali koronu u sebi sadrži antitela koja mogu da pomognu zaraženima, ističu stručnjaci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)