OPAO NIVO SAVE U SLOVENIJI: Smanjen nivo uzbune u Nuklearnoj elektrani Krško

Tanjug

05. 08. 2023. u 18:07

UPRAVA Nuklearne elektrane Krško (NEK), jedine nuklearke u Sloveniji, smanjila je danas oko podneva nivo uzbune, nakon što je vodostaj Save počeo da opada.

ОПАО НИВО САВЕ У СЛОВЕНИЈИ: Смањен ниво узбуне у Нуклеарној електрани Кршко

Foto Tanjug

-Na ovu odluku je uticalo poboljšanje uslova, objavila je Uprava za nuklearnu bezbednost zemlje na svom sajtu, prenela je agencija STA.

NEK je u petak u 18:30 uveče kada je Sava bila u porastu, proglasila "vanrednu situaciju" iako bezbednost nuklearke ni u jednom trenutku nije bila ugrožena. Tada su izvršene hitne pripreme za rast vodostaja i mogućne rizične posledice.

U međuvremenu je vodostaj Save počeo da opada ispod nivoa koji pokreće protokole za proglašenje vanredne situacije, saopštila je Uprava za nuklearnu bezbednost.

S obzirom da više nema vanredne opasnosti, raspuštena je i radna grupa za praćenje situacije u NEK i samo jedno lice u upravi biće zaduženo da nadalje prati situaciju, objasnio je Tomaž Nemec, član uprave.

Pripremajući se za potencijalno visok vodostaj Save, uprava NEK se pripremila za negativan uticaj Save na opremu nuklearke i njeni rad, ali nuklearno postrojenje u Krškom je sve vreme redovno proizvodilo električnu energiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)