HDZ STAO UZ ZLOČINCA KORDIĆA: Sramota u Evropskom parlamentu - odbili da osude zločinca

Sramno glasanje hrvatskih evroparlamentaraca iz vladajućeg HDZ-a, kada su bili protiv osude ratnog zločinca Darija Kordića koji se hvalio na snimku da bi "sve ponovio", izazvalo je niz reakcija u Hrvatskoj, ali ne i zvanične politike.

ХДЗ СТАО УЗ ЗЛОЧИНЦА КОРДИЋА: Срамота у Европском парламенту - одбили да осуде злочинца

Građani se plaše namera Plenkovića da ih "prevede" na evro / Foto AP

Nevladine institucije i udruženja reagovali su zbog licemernog odnosa prema ratnim zločinima, jer političari koji predstavljaju Hrvatsku u Evropskom parlamentu, s jedne strane se stalno zauzimaju za suđenja za ratne zločine, pogotovo za srpske građane, a odbijaju presude iz Haga, kada je reč o Hrvatima.

Nakon što je Kordić davao izjave koje su zgrozile hrvatsku javnost, rekavši da je "vredela svaka sekunda", usledila je inicijativa Kluba predstavnika Zelenih, socijalista i demokrata da amandmanom Parlament osudi te izjave.

- Zgroženi smo nedavnim tvrdnjama Darija Kordića koji nije pokazao nikakve znakove kajanja, te je rekao da bi opet isto postupio u vezi sa zločinom, između ostalih i etničkog čišćenja u dolini Lašve - navodi se.

Iako je amandman prihvaćen velikom većinom glasova evroparlamentaraca, njih 526, konzervativni hrvatski poslanici bili su među 43 koji su bili protiv. Željana Zovko iz HDZ-a rekla je da je glasala protiv amandmana, jer smatra da je loše napisan i da ispada da je Kordić jedini krivac za etničko čišćenje, što ne odgovara činjenicama. Poslanici levog bloka iz Hrvatske glasali su za osudu Kordića, dok se u BiH čuju predlozi za njegovo kazneno gonjenje.

Kordić je osuđen na 25 godina zatvora zbog ratnih zločina nad Bošnjacima u Lašvanskoj dolini i za pokolj koji su uradili Hrvati u Ahmićima, kada su pripadnici HVO 1993. godine ubili 116 civila, među kojima su bile 32 žene i 11 dece. Pošto je odslužio dve trećine kazne, Kordić je pušten pre devet godina, a od tada se povremeno pojavljuje u javnosti i brani sve što su njegovi ljudi učinili tokom rata u BiH.

Otkako se Kordić vratio iz zatvora u Hrvatskoj traje tiha inicijativa za njegovu amnestiju. Dobio je visoka hrvatska odlikovanja, sa obrazloženjem za "junački čin u ratu", te za doprinos razvoju hrvatske državotvorne ideje u uspostavi izgradnje države. Na sadašnje događaje koji su izazvali zgražavanje demokratske javnosti u Hrvatskoj se nije oglasio državni vrh.

- Koja je druga poruka osim "sve bismo ponovili", odnosno "nije nam žao" u odnosu kada je 72. Bojni Vojne policije Hrvatske vojske podignut spomenik pred ulazom u splitsku "Loru", gde su pripadnici te jedinice mučili i ubijali zarobljene srpske civile, s tim da je šačica neposrednih izvršitelja, ne i naredbodavaca, osuđena za ratne zločine - piše Viktor Ivančić u zagrebačkim "Novostima", tvrdeći da je Kordić, po svemu, "kolektivni junak i kolektivno simboličko blago".

Milanović vratio odlikovanja

Podseća Ivančić i na mnoge primere kada su u Hrvatskoj ratni zločinci prihvatani od aktuelne vlasti. Predsednik države Zoran Milanović vratio je odlikovanja Branimiru Glavašu, pod čijom su komandom ubijani i mučeni srpski civili u Osijeku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)