ZDRAVSTVO PRED KOLAPSOM, LEKARI NAJAVILI ŠTRAJK: Hrvatski doktori slabije plaćeni od slovenačkih i srpskih

- SADA je dosta neispunjenih obećanja - poručuju hrvatski lekari, koji su se odlučili na štrajk.

ЗДРАВСТВО ПРЕД КОЛАПСОМ, ЛЕКАРИ НАЈАВИЛИ ШТРАЈК: Хрватски доктори слабије плаћени од словеначких и српских

Foto: Tanjug

Izaći će uskoro na ulice nezadovoljni uslovima rada i platama, koje su niže od plata slovenačkih, srpskih i makedonskih lekara. Nezdovoljstvo traje godinama, a sada je kulminiralo, dok Hrvatska sprovodi reformu zdravstva koju niko ne doživljava kao pravu.

Pet lekarskih sindikata sprovelo je anketu kojoj se odazvalo 5.700 lekara. Čak 97 odsto anketiranih je iskazalo nezadovoljstvo sadašnjom situacijom. Smatraju da su u robovlasničkom odnosu mladi specijalizanti koji moraju da plate više od 100.000 evra ako nakon specijalizacije odu da rade u drugu ustanovu koja ih nije poslala na specijalizaciju. Nezadovoljni su i platama mladih lekara, koje su oko 1.000 evra, u nekim gradovima kao u Zagrebu su ispod proseka. Dežurstva se plaćaju minimalno, ne ulaže se u edukaciju mladih i sve više lekara odlazi u inostranstvo.

Nije dobro ni specijalistima koji imaju platu oko 1.300 evra, tri ili četiri puta manje od susedne Slovenije. Traže ih i u Austriji, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, gde takođe nedostaje lekara, a uslovi su bolji i plate su mnogo više.

- Sistem puca, moramo nešto da uradimo za lekare. Tražimo da se obećano izvrši - kaže Renata Čulinović Čaić u ime udruženja lekara i najavljuje okupljanje pred zgradom vlade.

Kaže da su nezadovoljni pacijenti, a podaci govore da su liste čekanja sve duže. Iako je država platila privatnim zdravstvenim ustanovama milione evra, na neke preglede u bolnicama čeka se više od godinu dana.

DUG DRŽAVE U STOTINAMA MILIONA

Porazna je statistika kada je reč o hrvatskom zdravstvu, jer je smrtnost od karcinoma veća nego u evropskim okvirima. Sada sve češće nedostaju važni lekovi, jer država duguje stotine miliona dobavljačima. U nekim mestima, pogotovo na ostrvima, hronično nedostaje lekara, a sve češće se pozivaju penzionisani da nastave sa radom. U Zagrebu veliki broj lekara opšte medicine je pred penzijom, a mladih nema na vidiku.

- Tražimo konkretna rešenja za sistem i pacijente - kaže dr Krešimir Luetić.

Vlada je pokrenula neke reformske zahvate, ali za sada nisu realizovani. Ideja je da se smanji broj bolnica, efikasnije uredi sistem, ali sve ide sporo. U planu je da država odlučuje o imenovanju direktora bolnica, a ne gradovi i županije, pa postoji strah od dodatnog zapošljavanja po stranačkoj osnovi. Želi se da se da naglasak preventivi, pa se pozivaju građani na kontrolne preglede, ali to za sada ne daje rezultate.

Lekari su zaključili da je štrajk jedino rešenje da se pokrene tromi sistem, ukoliko država ubrzo ne ispuni zahteve. Nakon štrajka zaposlenih u gradskim službama u Zagrebu, to je druga najava nezadovoljnih koji će rešenje potražiti na ulici, a procena je da je to samo početak. Evro je doneo znatna poskupljenja, pa sve više zaposlenih ne može da preživi od prvog do prvog.

BONUS VIDEO - TO MOGU SAMO ŽENE: Vidite kako su sestrice štitile inkubatore dok je zemljotres razarao Tursku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona