GLAVAŠ RAZVLAČI POSTUPAK ZA MUČENJE SRPSKIH CIVILA: Suđenje nekadašnjem komandantu odbrane Osijeka

V.C.S.

09. 02. 2023. u 17:49

PRED Županijskim sudom u Zagrebu juče i danas je nastavljen glavni pretres u ponovljenom postupku protiv Branimira Glavaša, Dina Kontića, Zdravka Dražića i Gordane Getoš Magdić, zbog ratnog zločina protiv srpskih civila u Osijeku 1991.

ГЛАВАШ РАЗВЛАЧИ ПОСТУПАК ЗА МУЧЕЊЕ СРПСКИХ ЦИВИЛА: Суђење некадашњем команданту одбране Осијека

Arhiva foto Novosti

Ovo suđenje traje već decenijama, bez nade da će se uskoro završiti, a optuženi odugovlače proces koristeći sve procesne alatke koje su im za to na raspolaganju.

Glavaš je prošle nedelje tražio izuzeće sudije Dražena Kevrića "zbog pristranosti", ali je taj zahtev odbijen, pa je ove nedelje sudu podneo novi podnesak. U njemu je naveo da je USKOK-u dostavio kaznenu prijavu protiv bivših glavnih državnih tužilaca Dinka Cvitana i Dražena Jelenića, kao i aktuelne državne tužiteljke Zlate Hrvoj Šipek, i Roberta Petrovečkog, tužioca u ovom postupku.

Kako prenose zagrebački mediji, on je tražio da sud odluči i o podnesku koji je ranije podneo, a koji se odnosi na spomenutu kaznenu prijavu, ali i na zahtev da sud obustavi suđenje protiv njega. Odgovoreno mu je da sud nije nadležan da odlučuje o kaznenim prijavama, kao i da je sve prosleđeno DORH-u (Državnom tužilaštvu Hrvatske).

Posle toga je saslušano nekoliko svedoka koji su se pojavili. Neki svedoci, čije je saslušanje predloženo, u međuvremenu su preminuli, a tokom postupka su umrla i dvojica okrivljenih - Ivica Krnjak i Tihomir Valentić.

Arhiva foto Novosti

Osijek, centar grada

Branimir Glavaš i njegovi saoptuženi su na ročištu održanom 16. januara ove godine ponovili kako nisu krivi za ratni zločin nad osječkim Srbima 1991. godine, u predmetima "Selotejp" i "Garaža".

Na prvom suđenju, Glavaš i ostali, kako za "Novosti" podseća Savo Štrbac iz beogradskog Dokumentaciono-informacionog centra Veritas, osuđeni su na višegodišnje zatvorske kazne, ali je pravosnažnu presudu ukinuo Ustavni sud. Glavaš je do tada odslužio i većinu osmogodišnje kazne u zatvorima u BiH, gde je otišao uoči izricanja prve presude.

Ustavni sud je u januaru 2015. ukinuo pravosnažnu presudu, pa je suđenje ponovno počelo 2017, a onda još jednom krenulo iz početka u oktobru 2021.

Arhiva foto Novosti

Glavaš na početku suđenja, 2006.


Iza slučajeva "Selotejp" i "Garaža" kriju se stravični slučajevi mučenja i zlostavljanja zarobljenih civila, uz premlaćivanja, teranja ljudi da piju kiselinu iz akumulatora, odvođenje na obalu Drave sa selotejpom preko usta, gde su ubijani i bacani u reku.

Ni sam Glavaš ne poriče da su se ti zločini desili, ali negira svoju krivicu, iako je u to vreme bio komandant odbrane Osijeka, sa činom bojnika. Na kraju je dogurao do čina generala bojnika Hrvatske vojske i dobio niz odlikovanja. Snage pod njegovom komandom su tokom Domovinskog rata izvršile najsurovije likvidacije srpskog življa u Osijeku.

Krunski svedok protiv Glavaša bio je, u vreme spornih dešavanja šesnaestogodišnji pripadnik HOS-a, Krunoslav Fehir, koji je tvrdio da je Glavaš naredio lividacije zarobljenika. Prema ranijim odlukama, Fehiru je status zaštićenog svedoka ukinut i on je davao iskaze kao obični svedok, ali Glavaš smatra da bi Fehir trebalo da bude krivično gonjen. Pošto mu DORH nije dao za pravo, optuženi je odlučio da čelne ljude DORH-a prijavi USKOK-u.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna