UHAPŠENI HRVATI U ZAMBIJI: Velika afera sa krijumčarenjem dece iz DR Kongo potresa hrvatsku javnost

J. Kebler, od stalnog dopisnika Zagreb

10. 01. 2023. u 06:40

ČETIRI hrvatska para uhapšena su u Zambiji pod optužbom da su švercovali decu iz DR Kongo, a sud će ovih dana doneti rešenje da li će se dalje braniti sa slobode.

УХАПШЕНИ ХРВАТИ У ЗАМБИЈИ: Велика афера са кријумчарењем деце из ДР Конго потреса хрватску јавност

Foto M. Anđela

Oni su iz sirotišta u Kongu usvojili tri trogodišnjaka i jednogodišnjaka i nameravali da ih dovedu u Hrvatsku, ali policija u Zambiji je procenila da dokumenti nisu bili u redu. U međuvremenu je nestao i načelnik sirotišta iz Konga, pa se ne zna pod kakvim su uslovima deca usvojena. Inače, imaju i hrvatske dokumente, ali hrvatska strana ne otkriva kako su do njih došli.

Hrvati su uhapšeni na aerodromu u Ndoli u Zambiji, a deca su smeštena u odgovarajuću ustanovu. Branili su se da je poštovana sva procedura u Kongu i da su dokumenti verodostojni. Ipak, policija ih je optužila za krijumčarenje dece, uprkos tome što iz Konga nisu primili svu dokumentaciju, a vlasti te zemlje su u početku tvrdile da je sve u redu. Tako se postupak otegao i tek sada će prvostepeni sud odlučivati šta dalje.

Optužba je teška i ako se dokaže, Hrvate čeka dugogodišnja kazna zatvora. Sada su smešteni u dva zatvora, muškarci u jednom, a žene u drugom. Angažovali su lokalnog advokata koji je vodio slučajeve usvajanja dece iz Konga za hrvatske porodice kod kojih nije bilo komplikacija. Advokat tvrdi da je i sada sve u redu i nije mu jasno zašto su hrvatski parovi koji su usvojili decu završili sa teškim optužbama.

Malo se zna o celom slučaju, a nije do kraja jasno kako su usvojitelji, i na osnovu čega, dobili dokumentaciju iz Hrvatske. I hrvatske diplomate u Zambiji su iz novina saznali za uhapšene Hrvate i tada im pružili diplomatsku pomoć. Dostavljeni su im u zatvor hrana i lekovi, ali nije rečeno šta je sa decom. Hrvatske diplomate tvrde da zambijske vlasti nisu nadležne za ovaj slučaj, jer se usvajanje dogodilo u Kongu i tamo niko nije pravio probleme.

Nije poznato da li su Hrvati i koliko platili usvajanje dece, a u poslednje vreme sve češće brojne porodice iz Hrvatske odlaze u afričke države zbog usvajanja. Merodavna hrvatska ministarstva nemaju rešenu potrebnu proceduru, pa postupak dobijanja dokumenata duže traje u Hrvatskoj od samog usvajanja u afričkim državama.

Veliki je problem što se parovi odlučuju dodatno da plate za postupak usvajanja, uz lokalne takse, pa se onda takvi slučajevi mogu smatrati "kupovanjem" dece, što je zabranjeno. U slučaju hrvatskih porodica, ključni svedok biće odbegli načelnik sirotišta, a ako vlasti u Zambiji procene da je bilo odstupanja od pravila i davanja novca za usvajanje, te krivotvorenja dokumenata, predviđena je kazna od 27 godina zatvora.

KO JE SVE UHAPŠEN

MEĐU optuženima u Zambiji su Zoran Subošić (na slici), gitarista grupe "Hladno pivo" i njegova supruga Azra Imamović Subošić koja radi u Ustavnom sudu, veterinar Ladislav Peršić i supruga Aleksandra, te većnik stranke Možemo Noe Kraljević, koji je promenio pol i partnerka Ivona, te bračni par Damir i Nadica Magić. Samo dva su para u hrvatskom registru potencijalnih usvojitelja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave