TERETE GA ZA RATNI ZLOČIN: Podignuta nova optužnica u slučaju "Dobrovoljačka"

V: MITRIĆ

28. 11. 2022. u 13:58

TUŽILAC Posebnog odela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Kerima Lučarevića.

ТЕРЕТЕ ГА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН: Подигнута нова оптужница у случају Добровољачка

Foto: S. Mišljenović

Optuženi se tereti da je, za vreme međunarodnog oružanog sukoba, između delova bivše JNA i TO RBiH na području Sarajeva, u vremenskom periodu od 3. maja do polovine maja 1992. godine, u okviru svojih ovlaštenja, u svojstvu komandanta Vojne policije "republičkog" štaba Teritorijalne odbrane BiH, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

Optuženi se tereti da, dana 2. maja 1992. godine, nakon što je izvršen napad na nebranjenu mešovitu kolonu vojnika i civilnih lica zaposlenih u bivšoj JNA, pod pratnjom mirovnih snaga Ujedinjenih nacija, u svojstvu komandanta Vojne policije, nije preduzeo nužne i razumne mere da kazni izvršioce ubistava i ranjavanja vojnika i civila, spreči fizičko i psihičko zlostaljanje zarobljenih pripadnika JNA, kao i da kazni izvršioce ovih dela.

- Optužnica Tužilaštva BiH odnosi se i na događaje od 3. maja 1992. godine, koji se odnose na stradanje osam ubijenih žrtava sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, te zarobljavanje više desetina vojnika i civila koji su mučeni, zlostavljani i zatvoreni u prostorijama FIS-a, Štaba TO "RBiH" u zgradi Predsedništva BiH i petom spratu Centralnog zatvora - saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se tereti da je počinio krivična dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika iz člana 174, ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175, te protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja iz člana 177, a sve u vezi sa članom 180 KZ-a BiH.

Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

STRAH OD RUSKIH PODMORNICA NA SEVERU EVROPE: Admiral zabrinut zbog Jasena i Boreja - Moderne su, tihe, i imaju najnovije projektile