POSLOVNI TRILER U ZAGREBU: Vlada nije znala za arapskog investitora iz UAE koji je novi vlasnik 43 odsto grupe

Jurica Kerbler - Stalni dopisnik iz Zagreba

04. 11. 2022. u 10:11

KADA je već bilo skoro sigurno da će Hrvati od ruske Sberbank preuzeti vlasništvo nad "Fortenovom", najvećom hrvatskom kompanijom nastalom posle sloma "Agrokora", doslovno preko noći dogodio se dramatični preokret.

ПОСЛОВНИ ТРИЛЕР У ЗАГРЕБУ: Влада није знала за арапског инвеститора из УАЕ који је нови власник 43 одсто групе

Foto Tanjug/HINA/ EDVARD SUSAK

Pojavio se arapski investitor šeik Saif bin Markhan Alketbi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji se predstavio kao novi vlasnik 43 odsto "Fortenove grupe", iako u zagrebačkom sedištu te kompanije, ali i u hrvatskoj vladi, niko nije znao da će se to dogoditi.

Reč je o pravom poslovnom trileru, koji se odvijao iza kulisa i glavnih igrača, pošto je propalo da "Fortenovu" preuzme mađarski poslovni čovek Danil Jelinek, a zatim i hrvatski bogataš Pavo Vujnovec, koji se obogatio poslovima sa gasom. Do juče se činilo sigurnim da će Vujnovec, u saradnji sa drugim hrvatskim kompanijama i bankama, za 500 miliona evra otkupiti vlasništvo Sberbank, a onda se pojavio arapski šeik koji najavljuje i skori dolazak u Hrvatsku, te predlaže susret sa premijerom Andrejom Plenkovićem. U hrvatskoj vladi kažu da niko nije zatražio sastanak sa premijerom, pa nema govora da će do toga doći, dok šeik tvrdi da će razumeti ako ga Plenković ne primi.

Nije isključeno ni da dođe do novog preokreta, jer u hrvatskom Ministarstvu finansija tvrde da neće moći da potvrde vlasništvo šeika iz Dubaija, jer pre sklapanja posla sa Sberbankom nije tražio potrebne dozvole. Hrvati se pozivaju na odredbe Evropske unije koje propisuju da dozvolu za prodaju ruskog kapitala treba dati i ministarstvo finansija, što se nije dogodilo, pa bi ruska Sberbank i dalje ostala vlasnik "Fortenove", bez obzira na to što tim vlasništvom ne može da raspolaže.

U celu priču uključile su se i hrvatske tajne službe - proverava se da li Rusi žele prikriveno da zadrže vlasništvo u kompaniji koja radi i u Srbiji, Sloveniji i drugim zemljama Balkana, dok iz zagrebačkog sedišta "Fortenove" poručuju da postupak preuzimanja kompanije od arapskog šeika nije bio po zakonu. Posao je zaključen u ponedeljak uveče, Rusi su navodno dobili pola milijarde evra, a šok je u Zagrebu izazvala vest o šeiku koji je istisnuo hrvatske investitore. Reagiovao je i bivši vlasnik "Agrokora" Ivica Todorić koji svu krivicu svaljuje na Plenkovića tvrdnjom da je kompanija, pošto mu je oduzeta, predata Rusima na upravljanje i da je sve što se danas događa posledica tog "oduzimanja".

ŠEIK PUN PLANOVA

UPRKOS svim zavrzlamama šeik Saif Alketbi najavljuje planove kako dalje da vodi kompaniju koja uspešno posluje posle kraha "Agrokora". O njemu se ne zna previše, osim da je iskusni ulagač i da je investirao u više sektora. Na čelu je i jakih kompanija koje posluju u Dubaiju, a ima i dugogodišnje savetničko iskustvo. U saopštenju njegove kancelarije izražava se zadovoljstvo ovom transakcijom i najavljuje razdoblje strateškog ulaganja u Hrvatsku. "Uvereni smo kako će to biti korisno za Fortenova grupu i hrvatsku ekonomiju", zaključuje se.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)