VLADU PRAVE BILČIK, LAJČAK I PICULA: Nakon pada Abazovića, komplikovanu situaciju u Crnoj Gori otežava i uticaj stranog faktora

V. KADIĆ

24. 08. 2022. u 08:10

PAD Vlade Crne Gore, drugi za manje od dve godine, uveo je državu u političko beznađe, bez velike nade da bi parlamentarna većina koja je izglasala nepoverenje kabinetu Dritana Abazovića mogla da konstituiše novu izvršnu vlast.

ВЛАДУ ПРАВЕ БИЛЧИК, ЛАЈЧАК И ПИЦУЛА: Након пада Абазовића, компликовану ситуацију у Црној Гори отежава и утицај страног фактора

Foto Skupština CG

Najveći ulog je sada u rukama Demokrata Alekse Bečića, ali i crnogorskog pravosuđa, kojem je bivši premijer iscrtao šemu hobotnice politike, organizovanog kriminala i medija.

Točak oko vrata Bečićevih Demokrata, kao i svih članica pobedničke koalicije iz 2020. jeste DPS Mila Đukanovića, koji je neželjeni partner u skoro svakoj kalkulaciji. Usaglašeno glasanje Demokrata i DPS na rušenju Abazovićevog kabineta podgrejalo je sumnje da se iza toga krije i širi aranžman o saradnji. Bečić je negirao postojanje dogovora sa DPS, tvrdeći da se sa Đukanovićem nije odavno sreo.

Foto: Gov.me

Politički analitičar Boško Vukićević tvrdi za "Novosti" da je dogovor Demokrata i DPS-a o rušenju Abazovićeve vlade i te kako postojao, i to u režiji zapadnog faktora i bez direktnog sastanka Đukanović-Bečić.

- Štaviše, postoji dogovor Demokrata i DPS-a o izvršnoj vlasti nakon pada Abazovićeve vlade. Bečić je uporno i ponosno ponavljao da neće ulaziti u bilo kakve koalicione sporazume sa DPS, ali je prećutao realizaciju eventualne "tehnikalije", koju on naziva privremenom vladom za organizaciju izbora, a koja bi se možda mogla ostvariti bez potpisivanja koalicionog sporazuma sa mafijaškom partijom Mila Đukanovića - komentariše Vukićević.

On tvrdi da aranžman koji su sklopili DPS i Demokrate, sa blagoslovom zapadnog faktora, predviđa da mandatar za sastav tehničke vlade, koja bi pripremila vanredne izbore, bude iz nevladinog sektora, i to onog koji je po ukusu međunarodne zajednice.

- Takva vlada imala bi, opet, spoljnu podršku DPS-a, jer je, za razliku od Demokratskog fronta, međunarodni partneri smatraju proevropskom partijom. Za sramotu i mučninu je da stranku koja je besomučno pljačkala, razarala naše društvo i čije su veze sa organizovanim kriminalom očigledne, nazivaju "partnerskom proevropskom partijom" - komentariše Vukićević.

Miroslav Lajčak, Foto D. Tatić

U krugu nestranačkih ličnosti koje ispunjavaju "zapadne standarde" za premijersko mesto je Vanja Ćalović Marković iz NVO MANS i Daliborka Uljarević iz NVO Centar za građansko obrazovanje. Ipak, šanse da bi se tog posla latila Vanja Ćalović Marković su male, iako je u vreme prethodne vlade, kada je Abazović bio vicepremijer, upravo na njegovo insistiranje postala član Nacionalnog saveta za borbu protiv korupcije. Ona je godinama trn u oku Đukanovićevog režima i borac protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Daliborka Uljarević, sa druge strane, često je "briljirala" napadima na SPC. Centar kojim ona rukovodi u prošloj godini je, prema javno dostupnim podacima, raspolagao budžetom od milion evra! Svoje delovanje pokazala je tokom prošle godine pokušajima da se ukloni ikona Svetog Save iz učionice kotorske gimnazije!

Za Df priča o nestranačkom premijeru je besmislena. Iz Fronta poručuju da će sačekati usaglašenu ponudu URA, SNP, Demokrata, Prave Crne Gore i Ujedinjene Crne Gore o "resetovanju odnosa" unutar bivše parlamentarne većine, pa će onda najaviti dalje poteze.

- Apsolutno je neprihvatljiv predlog da nestranački kandidat bude mandatar privremene vlade. To je novi eksperiment, u koji naša politička grupacija neće ulaziti - rekao je poslanik DF Jovan Vučurović, koji je sadašnju Crnu Goru, po atmosferi posle pada vlade, opisao kao "zvanični protektorat Vladimira Bilčika, Miroslava Lajčaka i Tonina Picule", trojice zvaničnika iz Brisela zaduženih za izveštavanje o našem regionu.

Vučurović smatra da premijera 30. avgusta treba izabrati iz redova pobednika izbora pre dve godine.

Iz Nove srpske demokratije poručuju da to mesto zaslužuje njihov lider Andrija Mandić.

Međutim, problem je što za međunarodne partnere ulazak DF-a u Vladu i dalje nije opcija.

To su potvrdili iz Stejt departmenta, ističući da SAD ne smatraju Front partnerom, zato što "ne podržavaju evropske vrednosti, u šta spada i kritički odnos prema ruskoj agresiji protiv Ukrajine, i nisu pokazali liderstvo ili spremnost da postignu napredak u ključnim reformama potrebnim za pristupanje EU".

Vladimir Bilčik, Foto Tviter

SCENARIO

DEMOKRATE zasad poručuju da neće ulaziti u bilo kakvu koaliciju sa Đukanovićevom partijom. Za izlazak iz krize, kako navode, postoje tri opcije.

- Prva je da ispoštujemo 30. avgust, sednemo za sto i zajedno sa manjinskim partijama dogovorimo 44. vladu koja, što se nas tiče, može trajati i do 2024. godine. Druga opcija je privremena vlada, koja bi pripremala vanredne parlamentarne izbore. Treća opcija su izbori odmah - kazao je nedavno Bečić, decidno ne isključivši mogućnost da bi se prihvatio premijerskog mesta.

ODAKLE MILU PRVI MILION?

GLAVNI specijalni državni tužilac Vladimir Novović ponovo je otvorio istragu povodom krivične prijave koju je NVO MANS podnela još 2009. protiv predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, predsednika "Atlas grupe" Duška Kneževića, Duška Bana, Željka Mihailovića i bivšeg direktora Uprave za sprečavanje pranja novca Predraga Mitrovića zbog sumnje da su počinili krivično delo pranje novca na organizovan način. Ovu vest potvrdio je portalu Libertas portparol SDT Vukas Radonjić. Portal podseća da je krivičnu prijavu MANS-a odbacio bivši SDT Milivoje Katnić.

MANS je podneo krivičnu prijavu Specijalnom tužilaštvu jer sumnjaju da milion i po evra potiče iz krivičnog dela i da im je taj novac poslužio kao garancija za dobijanje kredita.

* * * * * * * * *

EKSTREMISTI VIŠE NE PRAŠTAJU TOLERANCIJU I SARADNjU,SPORNA I FOTOGRAFIJA SA MITROPOLITOM JOANIKIJEM

ĐUKANOVIĆEV DPS SUDI SVOME ČLANSTVU KAO DA JE STALjINOVA PARTIJA

PRVI čovek Žabljaka Veselin Vukićević, funkcioner DPS, izložen je javnom linču crnogorskih ekstremista jer se fotografisao sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Joanikijem. To je bio i povod da DPS, preko svog potpredsednika Jevta Erakovića, najavi prevaspitavanje kadrova koji poštuju SPC.

Skandalozna Erakovićeva izjava u najboljem maniru staljinizma da funkcioneri ove stranke "ne smeju da ignorišu da SPC negira nezavinost Crne Gore", osim što je udar na osnovna ljudska prava članova ove stranke, iskorišćena je na novi talas uvreda na račun SPC i vernika, kao i religije uopšte.

Portal aktuelno.me komentariše da je "nakon obavljenog rituala i političke litije na Žabljaku usledio tradicionalni svetosavski krkanluk, kome je prisustvovao i predsednik Opštine Veselin Vukićević.

"Time je dokazao da predstavlja istaknutog pripadnika struje u DPS-u koja je lojalna antidržavnoj svetosavskoj sekti", navodi ovaj portal, dodajući da stoga ne čudi "orgijanje i slikanje Vukićevića sa liderom crnogorske filijale SS, gde su svi odbornici DPS-a glasali za dodeljivanje placa takozvanoj SPC".

Histeričan istup vrha DPS, kako ističu poznavaoci crnogorske političke scene, dokazuje da ova stranka u svom članstvu, pa i među funkcionerima, ima i ljude sklone toleranciji, dijalogu i saradnji, što se trenutno nikako ne uklapa u ratnohuškački Đukanovićev politički kurs.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao