MILANOVIĆ ODLIKOVAO OPTUŽENOG ZA ZLOČIN NAD SRBIMA: Predsednik Hrvatske unapredio generala HVO Đuru Matuzovića

HRVATSKI predsednik Zoran Milanović odlikovao je general-bojnika Đuru Matuzovića dodelivši mu počasni čin brigadnog generala, koji je optužen za ratni zločin u Orašju.

МИЛАНОВИЋ ОДЛИКОВАО ОПТУЖЕНОГ ЗА ЗЛОЧИН НАД СРБИМА: Председник Хрватске унапредио генерала ХВО Ђуру Матузовића

Foto: Ured Predsjednika RH

Nije to prvi puta da Milanović deli odlikovanja optuženima, ali i osuđenima za ratne zločine, a reagovao je Centar za suočavanje sa prošlosti Dokumenta. Tvrde da se Matuzoviću, jednom od zapovednika HVO-a, trenutno sudi za ratne zločine i da na taj način Milanović omalovažava rad pravosuđa susedne zemlje.

Optužnica protiv Matuzovića i još osam pripadnika HVO-a podignuta je još 2016. godine, a tereti ih se da su od aprila 1992. do jula 1993. godine učestvovali u zločinima počinjenim u Orašju. Žrtve su bili Srbi sa područja Orašja i okolnih mesta.

Tužilaštvo BiH tereti Matuzovića i grupu zapovednika HVO-a da su počinili zločine protiv čovečnosti, učestvovali u progonu Srba motivisanim nacionalnim, etničkim, kulturnimm i verskim razlozima. Suđenje je počelo 2017., ali je epidemija virusa korone sve zaustavila. U međuvremenu je iskaze dalo sto svedoka i suđenje je nastavljeno u februaru ove godine.

Optuženi su zatočili Srbe u zgradi nekadašnje osnovne škole ”Donja Mahala”, gde su ih mučili. Brojni stanovnici srpske nacionalnosti su ubijeni, a srpska sela spaljena i uništena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)