PROTIV KANDIDATURE BiH BILE NEMAČKA, HOLANDIJA I FRANCUSKA: Najjače zemlje EU stavile rampu

Srna

24. 06. 2022. u 10:40

PROTIV kandidature BiH za članstvo u Evropskoj uniji na samitu EU-Balkan u Briselu bile su Nemačka, Holandija i Francuska, saznaju "Nezavisne novine".

ПРОТИВ КАНДИДАТУРЕ БиХ БИЛЕ НЕМАЧКА, ХОЛАНДИЈА И ФРАНЦУСКА: Најјаче земље ЕУ ставиле рампу

Foto: EPA

Holandija je bila protiv jer smatra da ne postoji dovoljno napretka u reformama koje se odnose na pravnu državu, a Francuska je principijelno protiv bilo kakvog nastavka evropskih integracija dok se EU ne reformiše, odnosno ne ukine pravo veta na evropskim samitima.

Nemačka, za razliku od Francuske, zagovara proširenje EU, jer smatra da će privredno povezivanje sa Balkanom uticati na širu evropsku stabilnost, ali i pomoći nemačkim kompanijama da nađu nove investicije nakon smanjenja nemačkog prisustva u Rusiji i delom i u Kini posle sloma lanaca snabdevanja i logistike, ali je bila protiv jer se lideri u BiH nisu mogli dogovoriti ni o čemu, piše list.

Evropski lideri izrazili su nedvosmislenu podršku integrisanju Balkana u EU i iskorišćavanju podstreka koji su stvorila geopolitička dešavanja za preduzimanje novih koraka u saradnji na evropskom kontinentu, navodi se u saopštenju o rezultatima jučerašnjeg sastanka lidera EU i Balkana objavljenom na internet stranici Evropskog saveta.


U Briselu je danas drugi dan samita lidera EU, odnosno Evropskog saveta.

BONUS VIDEO: MANEVRI BALTIČKE FLOTE: Pogledajte vežbe posada na 60 brodova

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ČUVAR TAJVANSKOG NEBA: Tien-Kung 3 - domet 200 km, uništava više ciljeva odjednom