BUGARSKA NE POPUŠTA: Rumen Radev pozvao Vladu da ne odstupa od nacionalnih interesa u odnosima sa Skopljem

Novosti online

18. 06. 2022. u 14:51

DOGAĐAJI koji proteklih dana potresaju Narodnu skupštinu i „prljava borba“ među partijama diskredituju parlament, izjavio je bugarski predsednik Rumen Radev. Prema njegovim rečima, s tugom prati raspad Narodne skupštine.

БУГАРСКА НЕ ПОПУШТА: Румен Радев позвао Владу да не одступа од националних интереса у односима са Скопљем

Foto: Depositphotos/Printscreen

Predsednik je apelovao na Vladu da ubedi stanovništvo zemlje da se ne služi „lukavstvom niti pokušava da zaobiđe nacionalne interese“ Bugarske zbog Severne Makedonije.

- Kabinet mora da odagna sve sumnje da može da odstupi od veta po pitanju pregovora za pristupanje Severne Makedonije Evropskoj uniji. Znate da premijer sledeće nedelje putuje u Brisel i da mora da štiti nacionalne interese. Zato i Narodna skupština i Bugari moraju unapred jasno da znaju kakav stav će zastupati premijer - istakao je Radev.

Dešavanja u bugarskom parlamentu

Nedavno je objavljeno da je većinom glasova poslanika Narodne skupštine Bugarske izglasana smena predsednika Nikole Minčeva. Odgovarajući predlog iznela je partija

,,Postoji takav narod“, a kao povod je poslužilo nezadovoljstvo glavne opozicione partije, bivše vladajuće partije „GERB“.

Prošle nedelje je iz vladajuće koalicije istupila partija „Postoji takav narod“ , pa su i ministri koji su je predstavljali, dali ostavke. Razlog za to je, prema rečima lidera partije Slave Trifonova, spremnost bugarskog premijera Kirila Petkova da izda nacionalne interese u odnosima sa Skopljem, tako što bi dao zeleno svetlo za pregovore o pristupanje Severne Makedonije EU bez poštovanja bilo kojih zahteva Sofije.

On je namere šefa Vlade nazvao veleizdajom. Istovremeno, protivnici Trifonova smatraju da se ne radi uopšte o Severnoj Makedoniji, već da kabinet ministra ne želi da realizuje neke finansijske interese Trifonova.

Vladajuća koalicija sastavljena od preostalih partija: „Nastavićemo promene“, Bugarska socijalistička partija i „Demokratska Bugarska“ – ima zadatak da privuče na svoju stranu nove poslanike i ponovo formira parlamentarnu većinu. Pored toga, sledeće nedelje bi Narodna skuština trebalo da izglasa nepoverenje aktuelnoj Vladi.

Najveće neslaganje između partije „Postoji takav narod“ i Petkova je članstvo Severne Makedonije u EU. Prethodna Vlada Bojka Borisova je insistirala na ispunjavanju uslova bilateralnog sporazuma iz 2017. godine, po kojima bi Sofija i Skoplje trebalo da razreše istorijske nesuglasice.

Osim toga, Bugarska zahteva od Skoplja da ne insistira na ideji postojanja makedonske manjine u Bugarskoj i da pristane na formulaciju „zvanični jezik Republike Severne Makedonije“ umesto „makedonski jezik“. Vlada Kirila Petkova, koja je formirana krajem 2021. godine, više puta je izjavljivala da će nastaviti raniju politiku prema Skoplju. Međutim, sve vreme i političari i novinari sumnjaju da je premijer nameravao da napravi ustupke i Skoplju da zeleno svetlo.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

ODREKAO SE TITULE! Novak Đoković objavio gde i kada igra do kraja 2023. godine