NOVA RUNDA MILANOVIĆ VS PLENKOVIĆ: Lansirani nadimci Kremljenko i Udbašenko, "ruski plaćenik" na grafitima

Jurica Kerbler - Stalni Dopisnik iz Zagreba

11. 06. 2022. u 08:13

"ZOKI, Putinov si trbuhozborac", "Bravo Milanoviću, zašto da se Hrvati i Rusi svađaju", samo je deo prepiske na društvenim mrežama u Hrvatskoj, u kojima neki napadaju hrvatskog predsednika da je "blag prema Rusima", dok ga drugi podržavaju što zastupa stav da Zagreb ne treba da "iskače" po pitanju ukrajinske krize.

НОВА РУНДА МИЛАНОВИЋ ВС ПЛEНКОВИЋ: Лансирани надимци Кремљенко и Удбашенко, руски плаћеник на графитима

Milanović i Plenković / Foto Tanjug-HINA

Sve je više i grafita u Zagrebu, a na jednom tako piše, "Milanoviću, koliko su ti Rusi platili".

Na naslovnicama hrvatskih medija, Zoran Milanović se naziva "najdražim Putinovim predsednikom" i "novim ruskim herojem", dok on upozorava da će "cenu sankcija Rusiji platiti evropski građani, a Putin će se smeškati". Odmah nakon toga usledila je salva kritika premijera Andreja Plenkovića koji tvrdi da Milanović već pola godine zastupa stavove Moskve, a ne Zagreba. "On relativizuje agresiju i vodi politiku koja bi trebalo pustiti Rusiji da radi što hoće. To je velika sramota", tvrdi premijer.

Vladajući HDZ Milanovića naziva "ruskim agentom".

- Glasan kad treba da se brani Kremlj, još se u februaru, pre ruske agresije na Ukrajinu, otvoreno protivio širenju NATO - kažu u HDZ o predsedniku Hrvatske. - Ide naruku Kremlju, iskompleksiran, pakostan i ljubomoran na Andreja Plenkovića.

Ne štedi se i na direktnim uvredama, pa Plenkovićev HDZ i sam premijer nazivaju Milanovića "Kremljenko", dok on uzvraća Plenkoviću "Udbašenko". Dok su neki Milanovićevu inicijativu za blokadu ulaska Švedske i Finske u NATO dok se ne reši izborni zakon u BiH, ocenili kao izravnu podršku Rusiji i Putinu, drugi opet smatraju da je dobro što je šef države povezao proširenje NATO i prava Hrvata. "Ili ima radni zadatak iz Moskve, ili je korisna budala", tvrde opet vladajući u Hrvatskoj, uz poruku da partneri iz NATO nakon Milanovićeve inicijative, Hrvatsku gledaju popreko.

REPERTOAR

POSLEDNJIH meseci Zorana Milanovića njegovi brojni kritičari "časte" teškim uvredama, od toga da je "moskovski ćata", do "udbaškog poslušnika" i "Titovog gardiste". A ni on ne štedi premijera Andreja Plenkovića, za kojeg kaže da se ponaša kao "ukrajinski agent".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

MIŠIĆ NA BREGALNICI: Kako je albanska pobuna penzionisala Žuću