OSAM GODINA ZATVORA ZA 53 UBISTVA SRBA: Blaga kazna Sakibu Mahmuljinu za ratne zločine u Bosni i Hercegovini, 1995. godine

S. M.

29. 04. 2022. u 09:00

APELACIONO veće Suda BiH osudilo je Sakiba Mahmuljina, nekadašnjeg komandanta Trećeg korpusa tzv. Armije BiH, na osam godina zatvora zbog ratnih zločina pripadnika odreda "El Mudžahidin" na području Vozuće i Zavidovića, tokom 1995. godine.

ОСАМ ГОДИНА ЗАТВОРА ЗА 53 УБИСТВА СРБА: Блага казна Сакибу Махмуљину за ратне злочине у Босни и Херцеговини, 1995. године

Mahmuljin, Foto RTRS

Mahmuljin je prvostepeno bio osuđen na 10 godina zatvora, jer kao komandant Trećeg korpusa nije sprečio i kaznio zločine "El Mudžahidina", jedinice iz sastava Trećeg korpusa, kojima je bio direktno nadređen. Radilo se o ubistvima i nečovečnom postupanju nad zarobljenim srpskim vojnicima, civilima i ranjenicima. Kako stoji u prvostepenoj presudi, u okviru akcija "Proleće 95" i "Farz", u julu i septembru 1995, pripadnici "El Mudžahidina" ubili su 53 zarobljenika srpske nacionalnosti. Zarobljenike, civile i ranjenike su surovo mučili. U mestu "13. kilometar" u blizini Kamenice jednom zarobljeniku odsekli su glavu nakon ubistva, terali druge zarobljenike da je ljube, okačili je na zid... Za tu tačku je oslobođen krivice.

Presuda Mahmuljinu u Republici Srpskoj je dočekana kao još jedno razočaranje odnosom pravosuđa BiH prema srpskim žrtvama.

- Presuda je skandalozna. Samo u jednoj grobnici u blizini Vozuće pronađeno je 21 telo ubijenih srpskih vojnika, od čega je čak 17 bilo obezglavljeno, kaže, za "Novosti", Zoran Blagojević, predsednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina, kaže, za "Novosti", da ovako blaga kazna Mahmuljinu ne može biti vid satisfakcije za žrtve i porodice srpskih žrtava. I Aleksandar Savić, predsednik Predsedništva Boračke organizacije RS, smatra da presuda vređa srpski narod, porodice poginulih i svedoke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)