"STARA GARDA" IDE PO PAPINOM NALOGU: Biskupi u Hrvatskoj ostali bez velikog dela uticaja, sklonjeni zastupnici proustaških ideja

J. KERBLER - stalni dopisnik iz Zagreba

18. 04. 2022. u 09:24

OVAJ Uskrs Katolička crkva u Hrvatskoj dočekala je bez većine konzervativnih biskupa, a biskupi pape Franje uskoro će da zamene i preostale iz stare garde. Uoči Uskrsa, papa je imenovao Milana Zgrablića na visoko mesto u Zadarskoj biskupiji, sa namerom zameni Želimira Puljića, jednog od preostalih biskupa "stare škole", predsednika Hrvatske biskupske konferencije.

СТАРА ГАРДА ИДЕ ПО ПАПИНОМ НАЛОГУ: Бискупи у Хрватској остали без великог дела утицаја, склоњени заступници проусташких идеја

Foto AP

Smene su počele pre više godina i dale su rezultate. Papa Franja je želeo da se smanji uticaj konzervativnog sveštenstva u Hrvatskoj i u tome je u potpunosti uspeo. Nema više u vrhu Katoličke crkve, bar javno, izjava konzervativaca koje su išle na mlin nacionalistima, nema više tolikog spominjanja Alojzija Stepinca, niti Crkva više stavlja u prvi plan zahtev da bude proglašen svetim. Penzionisani su i biskupi koji su izražavali proustaške stavove, poput bivšeg ličkog biskupa Mile Bogovića, a u prvi su plan došli oni progresivniji kojima nije jedini cilj vraćanje u prošlost.

Papa je nove biskupe birao između hrvatskih sveštenika koji su duže vreme bili u Vatikanu, poput novog vojnog ordinarija Jure Bogdana, ili varaždinskog biskupa Bože Radoša, a na neka važna mesta postavio je i sasvim nepoznate sveštenike, koji se do sada ničim nisu isticali. U reformi, sprovedenoj tiho, ali odlučno, iz vrha Katoličke crkve u Hrvatskoj sklonjeni su i sveštenici koji su u crkvenim medijima imali krajnje desna stanovišta, a posebno je Vatikan insistirao da novi biskupi nisu opterećeni nacionalizmom i mržnjom prema pripadnicima drugih vera, pre svega pravoslavnim vernicima.

- Bio je to dug postupak, jer papa nikako nije želeo da izazove neku vrstu revolucije unutar Crkve u Hrvatskoj. Išao je polako, prvo su penzionisani biskupi koji su navršili 75 godina, i tako je imenovano 12 novih. Niko od novih biskupa ne ide u red konzervativaca i to je za papu bilo najvažnije - tvrdi izvor "Novosti" u Vatikanu, koji dobro poznaje prilike u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj.

Iako se dugo vremena kalkuliše da sledi i promena na samom vrhu Crkve u Hrvatskoj i da će papa uskoro da zameni i zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, koji je godinama ipak podržavao konzervativnu struju, to se za sada nije dogodilo. "Ni oko te promene papa nije žurio. Sigurno je da će i ta kadrovska promena doći na red, samo je pitanje kada i koga je papa zamislio da vodi hrvatsku crkvu", smatra naš izvor.

Promene nisu uvek dočekivane sa odobravanjem unutar svešteničkog kruga, ali niko do sada nije imao hrabrosti da javno istupi protiv pape. Ipak, to ne znači da svi sveštenici podržavaju novo vreme i nove biskupe, pa je tihi otpor unutar Crkve u Hrvatskoj prisutan gotovo u svim biskupijama. Protivnici pape Franje u Hrvatskoj su brojni i samo čekaju odlazak ovog pape i mogući dolazak novog, koji bi bio skloniji konzervativcima koji i dalje uzor vide u NDH i ustaškoj ideologiji. A njih u Hrvatskoj, iako nisu sada glasni, ima i dalje u velikom broju među sveštenstvom.

- Vatikan je svestan da je popularnost pape među hrvatskim sveštenicima i delom vernika pala, jer nije proglasio Stepinca svetim. Mnogi su smatrali da je to deo strategije da papa ode u Beograd i Moskvu, a sada, nakon događaja u Ukrajini, šanse za to su manje. Zato konzervativni deo sveštenstva procenjuje da je papa pogrešio i da je baš sada vreme za proglašenje Stepinca za sveca - kaže naš izvor iz Vatikana.

Kako se čini, to se neće još duže vreme staviti na dnevni red. Franjini biskupi u Hrvatskoj sada su više okrenuti crkvenim poslovima, politici tu nema mesta. Kako su većina novih biskupa i mlađi ljudi, interesovanje za prošlost kod njih nije naglašena.

- Ali, treba znati da deo sveštenstva u Hrvatskoj danas ne podnosi papa Franju. On je za neke omraženiji i od političara sa Istoka i samo čekaju da ga više ne bude. To je realnost koja se spolja ne vidi, ali se unutar crkvenog kruga i te kako oseća - smatra naš sagovornik.

BEZ MERA

U CRKVAMA širom Hrvatske Uskrs je u nedelju proslavljen bez epidemioloških mera, pošto vernici više ne treba da nose maske. Ali, sve je mnogo skromnije nego pre, jer osiromašeni građani nisu mogli da pripreme Uskrs kako to tradicija zahteva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna