SRPSKA ZASTAVA OPET NA UDARU U HRVATSKOJ: Ponovo skinuto obeležje Srbije sa zgrade Saveta nacionalne manjine u Varaždinu

J. KERBLER - stalni dopisnik iz Zagreba

04. 04. 2022. u 09:24

SRPSKA zastava skinuta je sa zgrade Veća srpske nacionalne manjine u Varaždinu, i to drugi put u poslednjih nekoliko meseci. Sve druge zastave nacionalnih manjina ostale su nedirnute na zgradi u Ulici Alojzija Stepinca u samom centru grada, a policija vandale nije pronašla. Kao ni one koji su ne tako davno takođe skinuli zastavu.

СРПСКА ЗАСТАВА ОПЕТ НА УДАРУ У ХРВАТСКОЈ: Поново скинуто обележје Србије са зграде Савета националне мањине у Вараждину

Arhiva

- Sa spoljnog zida prostorija Veća neko je izbacio iz ležišta metalni stalak za zastave i bacio ga u dvorište, te otuđio zastavu manjine. Visina materijalne štete utvrdiće se naknadno. Od same prijave policijski službenici intenzivno provode sve mere i radnje u cilju utvrđivanja svih okolnosti oštećenja i pronalaženju počinitelja ovog kaznenog dela - saopštila je varaždinska policija.

U Varaždinu je od 47.000 građana svega 378 Srba. Većina su Hrvati, a u gradu je i 140 Albanaca, 124 Slovenaca i 31 Crnogorac.

- Uverena sam da se ovakve stvari ne bi događale da našu decu od malih nogu kroz građansko vaspitanje učimo toleranciji, ali ovaj primer nažalost govori kako je društvo u tom pogledu zakazalo. Uništavanje nečeg što je drugačije, a zapravo je naše, za svaku je osudu - tvrdi saborska poslanica iz redova SDP-a Barbara Antolić Vupora, koja incident sa zastavom vidi i kao poruku da Srbi u Varaždinu nisu dobrodošli.

Nažalost, uz sve zaklinjanje na toleranciju, i Varaždin ima dugu istoriju napada na Srbe i njihove nacionalne simbole, sa uvek istim epilogom da počinitelji ili nisu nađeni ili su sasvim blago kažnjeni. Uništavani su simboli srpske zajednice ne samo u gradu, već i u okolini Varaždina. Četiri puta je razbijena ćirilička tabla u prostoru Veća srpske nacionalne manjine, a nikada u prošlosti gradonačelnik tog grada te incidente nije osudio.

Gradonačelnik iz redova SDP-a Neven Bosilj se oglasio ocenivši da su ovakva dela mržnje potpuno neprihvatljiva.

- Zahtevaju oštre sankcije, jer to nije Varaždin. To su učinili ljudi koji su sve ono što nije Varaždin - kaže gradonačelnik.

Vandalizam je osudio i župan Anđelko Stričak, ocenivši da ovakav čin ne doprinosi suživotu i toleranciji.

U Varaždinu deluje i udruženje "Uranak", kojem je cilj unapređenje ljudskih prava i zaštita srpske manjine. Kulturi Varaždina mnogi Srbi dali su veliki doprinos, a pokrenut je i projekat "Multikulturalni Varaždin". Između ostalog, održavaju se i "dani otvorenih vrata" pravoslavne Crkve Svetog Georgija.

USTAŠKO "U" I UKRAJINA

U Zagrebu je iscrtano ustaško slovo "U" na grafitu "Slava Ukrajini", a za nekoliko dana od kada se pojavilo u blizini železničke stanice i dalje nije uklonjeno. U međuvremenu se isti grafit sa ustaškim slovom pojavio na još jednom mestu u gradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)