HRVATSKA U STRAŠNIM PROBLEMIMA: Skaču cene gasa i struje, vekna hleba će koštati oko dva evra

Novosti online

29. 03. 2022. u 21:16

POSKUPLjENjE gasa i električne energije u Hrvatskoj stiže prvog aprila, što nije najbolja vest za džepove građana te države.

ХРВАТСКА У СТРАШНИМ ПРОБЛЕМИМА: Скачу цене гаса и струје, векна хлеба ће коштати око два евра

Poskupela i zelena pijaca, Foto shutterstock

Gas će u proseku biti skuplji 16 posto, dok će cena struje porasti u proseku za 9.6 posto

Nova cena gasatrebala bi da bude smanjena kroz mere koje donese Vlada, pa je devetog marta donesen predlog izmene i dopune Zakona o porezu na dodanu vrednost, što bi prvog aprila takođe trebalo da stupi na snagu. 

Goran Babić, direktor HERA-e, prošlog dana je rekao da će stopa PDV-a biti smanjena sa 25 na pet posto za razdoblje od idućih 12 meseci, pa bi nakon toga trebalo biti 13 posto.

- Odlukom o subvencioniranju dela cene gasa za krajnje kupce kategorije domaćinskva smanjće se trošak u iznosu od 10 lipa po kWh, kao i za krajnje kupce iz kategorije preduzetništva, u iznosu od 15 lipa po kWh - rekao je Babić, prenosi Indeks.

Najavljena cena vekne hleba u Hrvatskoj je čak 15 kuna, dakle oko dva evra, ili preko 230 dinara. Brašno je u toj zemlji već dostiglo cenu od 10 kuna po kilogramu. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

RUSI UPOZORAVAJU: Zapad hoće rušenje Vučića!

RUSI UPOZORAVAJU: Zapad hoće rušenje Vučića!

AMBASADOR Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je danas da je poklapanje eskalacije situacije na Kosovu i Metohiji sa protestima u Beogradu „očigledan pritisak“ na srpsko rukovodstvo i da je „cilj Zapada promena politike Srbije“.

03. 06. 2023. u 15:03

Komentari (0)

UBIJTE ME LJUDI, REŠITE TAJ PROBLEM Vučić opoziciji: Nećete da me uplašite lažima