USTAŠKI ZLOČINI I U UKRAJINI: Svedočanstvo o Pavelićevim legionarima koji su uz Vermaht jurišali na Sovjete

J. K.

14. 03. 2022. u 08:30 >> 08:31

PRE osamdeset godina, Harkov je bio mesto gde se vodila jedna od najvažnijih bitaka na Istočnom frontu u Drugom svetskom ratu.

УСТАШКИ ЗЛОЧИНИ И У УКРАЈИНИ: Сведочанство о Павелићевим легионарима који су уз Вермахт јуришали на Совјете

FOTO: Arhiva novosti

U krvavim operacijama kod ovog grada, koji je ove, 2022. poprište sukoba, stradalo je oko 200.000 vojnika Crvene armije nakon što je 12. maja maršal Semjon Timošenko počeo sa napadom na nemačku Šestu armiju. Uspešniji su tada bili nacisti, predvođeni Fridrihom Paulusom, pa je Hitlerova vojska sebi otvorila put za buduće operacije u Staljingradu.

Harkov je bio poprište još jedne bitke, u februaru 1943. godine, kada se ponovo sukobila vojska Trećeg rajha i Crvene armije. Sukobi su trajali gotovo mesec dana i bila je to i poslednja veća pobeda Nemaca u Drugom svetskom ratu.

FOTO: Arhiva novosti

Novine "Nova Hrvatska" iz vremena NDH donele su u maju 1942. glavni naslov "Bitka kod Harkova traje", a na naslovnici je bio i tekst "Hrvati u borbama kod Harkova, pred početak velike navale na boljševike". Pavelićevi legionari iz 369. pojačane pešačke pukovnije poznate i kao Hrvatska legija, pridružili su se Vermahtu još u leto 1941. Javilo se tada čak 5.000 dobrovoljaca, a NDH je, uprkos činjenici što nikada nije objavila rat SSSR, slala vojnike da ratuju zajedno sa nemačkom vojskom.

Ustaški legionari prvi put su u oktobru 1941. upali u selo Budinskaja. Ovde, ali i po drugim mestima, pljačkali su, silovali, dok su ih Nemci, zbog surovosti, hvalili "za hrabrost" kod bitke u Harkovu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja