HRVATSKI MINISTAR ODBRANE: Uz letelicu koja je pala u Zagrebu pronađeni delovi avio-bombe (FOTO)

Novosti onlajn

13. 03. 2022. u 12:56

HRVATSKI ministar odbrane Mario Banožić izjavio je danas da su u ostacima letelice koja se u četvrtak srušila na području Zagreba pronađeni ostaci avio bombe koja se koristila na letelicama sovjetske proizvodnje.

ХРВАТСКИ МИНИСТАР ОДБРАНЕ: Уз летелицу која је пала у Загребу пронађени делови авио-бомбе (ФОТО)

Foto: Facebook/Index.hr

- Pronađeni su tragovi eksploziva i tragovi da ovo nije bila izviđačka letelica. Našli smo delove avio-bombe. Zaključili smo da je takođe sovjetske proizvodnje. Nakon analize ćemo moći reći koja je svrha. Bomba se koristila na avionima - rekao je Banožić.

Nakon opsežne operacije, danas je izvučen vojni dron sovjetske proizvodnje koje koriste Ukrajinci iz dubokog kratera, u kojem je ostao nakon što se u četvrtak uveče letilica srušila na Zagreb.

Foto: Facebook/Index.hr

Dron je pao na livadu kod Studentskog doma "Stjepan Radić" u Zagrebu.

Široko područje oko mesta pada drona i dalje je ograđeno policijskom trakom. I ovog jutra je evakuisan paviljon studentskog doma koji je najbliži mestu pada.

Foto: Tanjug AP

Iz olupine bespilotne letilice, koja se u četvrtak srušila i izazvala eksploziju u Zagrebu, juče je izvučena crna kutija, koja je delimično oštećena, a načelnik Odeljenja Vojne policije Oružanih snaga Republike Hrvatske Vlado Kovačević je najavio istragu.

Kovačević je za Dnevnik HRT-a rekao da deo fragmenata upućuje na mogućnost da je letilica nosila eksplozivnu napravu.

Pre nekoliko dana isti dron Tupoljev Tu-141, koji se srušio u Zagrebu, pao je i u Ukrajini.

Reč je o nekadašnjem dronu Crvene armije, od kojih je njih nekoliko posle raspada SSSR-a ostalo u Ukrajini i koje su ukrajinske vazdušne snage 2014. godine, nakon početka ratnih sukoba u istočnim pokrajnama Donjeck i Lugansk, revitalizovale kako bi mogli da ih koriste u sukobu sa proruskim snagama.

Da se radi upravo o ovoj letelici prvi je objavio portal "Vor zon", čiji je analitičar Tajler Rogovej do tog zakljucka došao analizirajuci vizualne dokaze.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024