NI OMIKRON IH NE ZAUSTAVLJA: U Hrvatskoj rasprodati aranžmani za zimovanja, za noćenje daju i do 800 evra

J. KERBLER, dopisnik "Večernjih novosti" - ZAGREB

27. 12. 2021. u 19:45

ODMAH nakon dočeka Nove godine više od 100.000 Hrvata krenuće na skijanje, od Slovenije i Austrije do Italije i Francuske.

НИ ОМИКРОН ИХ НЕ ЗАУСТАВЉА: У Хрватској распродати аранжмани за зимовања, за ноћење дају и до 800 евра

Foto promo

Mesecima unapred rasprodati su svi skijaški aranžmani, a ne otkazuje se boravak u alpskim mestima ni nakon najave da bi omikron mogao velikom brzinom da se proširiti. Hrvate neće da zaustave ni mnogo rigoroznije mere na granicama, pa tako za ulazak u Italiju osim kovid potvrda treba i brzi test, koji se može da uradi i na licu mesta.

Skijaše nisu zaustavile ni astronomske cene u skijaškim mestima, jer ove godine više nema ”hrvatske sedmice” budući da su zimski praznici skraćeni do 10. januara. Računa se da će više od 70 miliona evra otići iz Hrvatske za boravak na snegu, rezervisani su i luksuzni hoteli u kojima je noćenje i do 800 evra.

Hrvate očito od zimskog odmora ne odvraćaju ni podaci da se omikron brzo širi u Italiji, gde su omiljene destinacije za skijanje. Mnogo je teže Austrijancima, jer rezervacija za januar, pa i kada je reč o hrvatskim gostima, nema previše. Brojne epidemiološke mere koje se tamo striktno poštuju odvraćaju turiste, jer je u Italiji ipak sve relaksiranije. I dok iz Austrije stižu informacije da je svaka druga rezervacija otkazana, Hrvati koji su rezervisali boravak na snegu za sada za razliku od gostiju iz drugih evropskih država ne odustaju od dolaska. Da bi uživali na snegu Hrvati su spremni nositi i maske, što je u Austriji i Italiji obaveza i na otvorenom, a u Hrvatskoj baš i nije običaj.

Ipak, ovogodišnji hit za hrvatske skijaše je Bosna i Hercegovina, gde nema nikakvih ograničenja, pa su rasprodani svi aranžmani za Jahorinu i druga mesta namenjena zimskim sportovima.

Foto promo

I Zagreb će dočekati zimsku sezonu otvaranjem nove žičare na Sljemenu, koja je izgrađena u mandatu bivšeg gradonačelnika Milana Bandića. Iako su radovi već davno gotovi žičara nije dobila dozvolu za rad zbog buke, ali je u međuvremenu izmenjen zakon. Tako će žičara krenuti u pogon uoči takmičenja najboljih svetskih skijaša na Sljemenu početkom januara.

Slab odziv za vakcinaciju

U Hrvatskoj se do vakcinisalo svega 51,7 posto stanovnika, a kampanje za imunizaciju ne daju rezultate. Bez obzira što je Hrvatska na desetom mestu u svetu po smrtnosti od korone, a svakog dana umre pedesetak ljudi.

BONUS VIDEO - Švajcarska pod snegom: Beli pokrivač na planinama

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (3)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024