SKANDAL U VARAŽDINU: Uništena zastava srpske zajednice

Tanjug

29. 11. 2021. u 18:00

NEPOZNATI počinilac uništio je zastavu srpske zajednice u Varaždinu koja se nalazila na zgradi Veća srpske nacionalne manjine.

СКАНДАЛ У ВАРАЖДИНУ: Уништена застава српске заједнице

Foto: Printskrin Youtube

Kako je saopštilo Srpsko nacionalno veće, na toj zgradi nalaze se tri zastave - državna zastava Hrvatske, zastava Grada Varaždina i zastava srpske zajednice, a u noći između subote i nedelje uništena je samo ova poslednja.


U informaciji koju su iz Veća poslali gradonačelniku Nevenu Bosilju ističe se da su od 15. septembra 2013. do 10. jula 2020. na zgradi Veća četiri puta uništene dvojezične natpisne ploče čiji se ostaci nalaze u prostorijama te organizacije.

Predsedndik VSNM Varaždina Mile Sekulić rekao je da su počinioci blago osuđeni zbog "otuđenja tuđe stvari".

"Ove godine zločinački i mrziteljski počinioci okomili su se na uništenje simbola srpske zajednice u Hrvatskoj. Ovo nisu izolovani slučajevi, šalje se kontinuirana poruka da srpska zajednica u Gradu Varaždinu nije naša", naglašava Sekulić.

Veće ukazuje na to da prethodni gradonačelnici nisu izašli pred kamere i javno osudili ovaj čin mržnje koje se događa u gradu tolerancije i ugodnog suživota nacionalnih manjina koje žive u gradu i županiji.

Policija je obavila uviđaj na mestu događaja, a na zgradi postoji video nazor postoj za čije je funkcionisanje zadužen Grad.

Procenjena šteta za izradu nove zastave iznosi 450 kuna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN NAUKE ZA MIR I RAZVOJ: Prilika da se podigne svest o izazovima sa kojima se suočavamo u savremenom svetu