POSLE TRI GODINE RADOVA: Spojen Pelješki most

J. KERBLER, dopisnik "Večernjih novosti" - ZAGREB

29. 07. 2021. u 00:13

U KASNIM večernjim časovima kineski radnici spojili su Pelješki most, čime je nakon tri godine završen građevinski dio najveće hrvatske investicije u ovom času.

ПОСЛЕ ТРИ ГОДИНЕ РАДОВА: Спојен Пељешки мост

Foto Arhiva

Time je spojen i hrvatski teritorij, sever i jug zemlje i kada budu gotove pristupni putevi svi koji putuju u Dubrovnik ili iz Dubrovnika neće više trebati kod Neuma da prelaze na teritoriju BiH.

Prelaz mostom neće se naplaćivati, jer je reč o projeku koji je finansirala Evropska unija, a to je ujedno i najveći projekt za koji je Brisel odobrio sredstva, a tehnički deo obavili Kinezi. Saobraćaj mostom počeće u junu sledeće godine do kada treba da budu gotovi radovi na putu koji prolazi ostrvom Pelješac. Računa se da će put od Zagreba do Dubrovnika biti skraćen za dva časa.

Kineski radnici uskoro će napustiti gradilište, a meštani tvrde da  nikada nisu imali tako dobre goste. U tri godine nije zabeležen nijedan incident, a na gradilištu je u tri smene radilo više od 600 kineskih radnika iz kompanije Čajna Roud end Bridž Korporejšn.

Dužina mosta je 2.400 metara, sa šest glavnih stupova. Visina mosta je 55 metara, a dubina mora kod mosta je 27 metara. Hrvatska je već više od 30 godina nastojala izgraditi most, ali je vlada Andreja Plenkovića uspela da dobije sredstva od Evropske unije koja je finansirala 85 odsto troškova izgradnje mosta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)