MLADI ŽELE DA NAPUSTE BIH: Više od polovine ispitanika razmišlja o odlasku

S. M.

17. 06. 2021. u 20:11

ISTRAŽIVANjA o položaju mladih u BiH, koja je sproveo Institut za razvoj mladih "Kult", pokazuju da je želja za odlaskom iz zemlje i dalje visoka jer više od 50 odsto mladih navodi da želi da napusti BiH, dok je njih 12,1 odsto već preduzelo konkretne korake u tom smeru.

МЛАДИ ЖЕЛЕ ДА НАПУСТЕ БИХ: Више од половине испитаника размишља о одласку

Foto: S. Mišljenović

Istraživanje je obuhvatilo više od 10 tematskih oblasti kao što su obrazovanje, rad, zapošljavanje i preduzetništvo mladih, socijalna briga, zdravstvena zaštita, sigurnost, kultura i sport, aktivizam i slobodno vreme, te učešće, volontiranje, mobilnost i migracije mladih.

U istraživanju su učestvovala 3.132 ispitanika iz cele BiH, od kojih su 51,8 odsto bile žene i 48,1 odsto muškaraci, u dobi između 15 i 30 godina starosti.

Nakon 13 godina, od kada je urađeno prvo i jedino sveobuhvatno istraživanje o mladima i omladinskom sektoru u BiH, danas su predstavljeni prvi preliminarni rezultati najnovijeg istraživanja o položaju mladih u BiH.

Od 2008. godine, kada je rađeno prvo ovakvo istraživanje, život mladih znatno se promenio – svakodnevnicu im oblikuju različite turbulencije i promene, ali i razvoj i modernizacija tehnologija, što s najviše osetilo tokom pandemije korona virusa.

Prema popisu stanovništva sprovedenom 2013. godine, u BiH živi 773.850 mladih starosne dobi od 15 do 30 godina, odnosno, 21,91 odsto populacije čine upravo mladi.

Izvršni direktor Instituta za razvoj mladih Šeherzada Halimić rekla je da je proces istraživanja sproveden uz primjenu najstrožijih metodoloških standarda u čemu su pomogle konsultacije sa Agencijom za statistiku BiH.

Foto: S. Mišljenović

– Istraživanje će biti javno dostupna i koristiće svim zainteresovanim stranama, a prvenstveno donosiocima odluka prilikom kreiranja konkretnih mera usmerenih ka boljem položaju mladih u BiH – rekla je Halimićeva.

Šef Odelenja za monitoring, evaluaciju i istraživanja u Institutu Aziz Đip naveo je da mladi smatraju kako bi prioriteti vlasti u BiH u narednih pet godina trebalo da budu zapošljavanje i obrazovanje, a zatim zdravstvena zaštita, sigurnost i upravljanje migracijama u kontekstu odlaska stanovništva iz BiH.

– Preliminarni rezultati pokazuju da više od 65 odsto mladih živi sa roditeljima, te da je i dalje visok interes za napuštanjem BiH - rekao je Đipa.

On je ocenio da se, uzimajući u obzir dob ispitanika, druga istraživanja, postojanje rada na crno i različite metodologije koje se koriste za istraživanje tržišta rada, vrlo teško može odrediti stopa nezaposlenosti mladih u BiH.

– Ipak, nezaposlenost mladih i dalje se procenjuje visokom u odnosu na radno aktivno stanovništvo - dodao je Đapa.

Prema rezultatima, 40 odsto mladih koje je obuhvatilo ovo istraživanje izjavilo je kako je u poslednjih sedam godina član njihove uže porodice napustio BiH, te da se odlasci najčešće dešavaju u vangradskim sredinama.

Zvanični rezultati istraživanja biće objavljeni na veb stranici Instituta za razvoj mladih “Kult” krajem jula.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere