SRPSKI KONOBARI I KUVARI SPASAVAJU SEZONU: Turisti dolaze na Hrvatsko primorje, evo koje su cene dočekale goste

J. KERBLER, od stalnog dopisnika "Novosti" - Zagreb

08. 06. 2021. u 16:45

TURIZAM se vratio u Hrvatsku i već proteklog vikenda počele su da se stvaraju kolone u pravcu mora.

СРПСКИ КОНОБАРИ И КУВАРИ СПАСАВАЈУ СЕЗОНУ: Туристи долазе на Хрватско приморје, ево које су цене дочекале госте

Foto: Jelena Subin

Zabeležen je dolazak gotovo 180.000 inostranih gostiju, a mnogo ih je bilo i iz Srbije. Najpopularnija destinacija je Istra i gradovi Rovinj, Poreč i Medulin, a i dalje je znatno manje interesa za Dubrovnik i jug Hrvatske. Kako sada stoje stvari u punoj sezoni može da se očekuje dva miliona Nemaca, što je još manje nego u dobrim godinama, ali znatno više od prošle godine.

Konobari i kuvari iz Srbije ponovo spasavaju sezonu na Jadranu, jer su hrvatski otišli preko granice, u potrazi za poslom u Austriji i Italiji. Restorani i hoteli koji ih zapošljavaju su izuzetno zadovoljni kvalitetom radnika iz Srbije, plate su relativno dobre, pa od Umaga do Cavtata trenutačno rade mnogi koji su bili angažovani i prošlih sezona.

Cene su na Jadranu ili ostale iste, ili su porasle u odnosu na prošlu godinu, tako da je u hotelima više kategorije nemoguće naći smeštaj za manje od 200 evra na noć. U Rovinju je još skuplje, pa noćenje u superluksuznom ”Parku” košta 650 evra, a u starom, ali preuređenom ”Edenu” 300 evra. Nije jeftino ni u „staroj dami“ Opatiji gde noćenje u hotelu ”Navis” košta 320 evra, a u novom hotelu ”Ikador” čak 800 evra za noć. Iako je turista i dalje malo sa cenama ne posustaje ni Dubrovnik, gde je cena noćenja u junu u hotelu ”Dubrovnik Palas” 650 evra, a u ”Ekscelzioru” 550 evra.

U hotelima više kategorije nemoguće je naći smeštaj za manje od 200 evra na noć

Za domaće goste i one iz regiona te cene nisu uhvatljive, pa smeštaj rezervišu najviše inostrani gosti, a poskupljenje se oseća i kod privatnih iznajmljivača koji žele da nadoknade gubitke iz prošle sezone. Drugo je pitanje hoće li privatne sobe i apartmani biti popunjeni, pre svega u posezoni, jer od najma u julu i avgustu velike zarade nema.

Foto Printscreen

Sve se vrti i oko epidemioloških mera, a u ovom času je situacija sa koronom povoljna. U Istri gotovo da nema novih slučajeva zaraze, a kako bi se to sprečilo i u meseci koji dolaze Nacionalni štab civilne zaštite razmišlja da se ovo leto ne dopusti rad noćnih klubova. Većina objekata na Jadranu ima na ulaznim vratima obaveštenje o sprovođenju mera, a hoteli izbegavaju švedski sto.

DALMATINCI NE HAJU ZA MERE

I DOK se na severnom Jadranu poštuju epidemiološke mere i pazi da se zaraza ne proširi, u Dalmaciji je slika drugačija. U Zadru nakon pobede košarkaša koji su postali prvaci Hrvatske okupilo se na hiljade ljudi, pa epidemiolozi strahuju od širenja zaraze i posledica za turizam.

- Povećani interes za letovanje na Jadranu rezultat je i pripremljenih mera koje garantuju bezbednost, kao i vakcinisanje turističkih radnika - kaže Irena Peršić Živadinov, direktorka Turističke zajednice Kvarnera.

Tako će duž Jadrana biti brojna mesta gde će se turisti moći testirati i obratiti lekarima ako to bude potrebno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)