HRVATSKA VLADA DONELA ODLUKU: Kovid pasoši se neće koristiti samo na granicama

Tanjug

31. 05. 2021. u 17:06

HRVATSKA vlada donela je na današnjoj telefonskoj sednici odluku o uspostavljanju nacionalnog sistema za izdavanje EU digitalne kovid potvrde tazkovanog kovid pasoša.

ХРВАТСКА ВЛАДА ДОНЕЛА ОДЛУКУ: Ковид пасоши се неће користити само на границама

Foto AP

Ova potvrda moći će da se koristi i u druge svrhe osim za lakše kretanje građana prilikom prelaska graničnih prelaza Hrvatske i graničnih prelaza država članica EU s kojima će biti sklopljeni bilateralni sporazumi.

Hrvatski nacionalni sistem za izdavanje EU digitalne kovid potvrde spreman je za početak rada od sutra i formalno je sprovedena procedura integracije s EU pristupnikom, čime je osigurana njihovo prekograničn korišćenje, prenosi Index.hr.

Takođe, Ministarstvo unutrašnjih poslova je uspešno integrisalo validaciju EU digitalnih kovid potvrda u Nacionalni granični informacijski sistem te su osigurani svi organizacioni i tehnički uslovi za sprovođenje Odluke vlade o uspostavljanju nacionalnog sistema za izdavanje EU digitalne kovid potvrde, navodi se u saopštenju Vlade.

Iako će procedura usvajanja Uredbe o digitalnoj kovid potvrdi EU biti završena krajem juna, interoperabilni evropski pristupnik za glavnu razmenu javnih PKI sertifikata država članica formalno počinje s radom sutra i sve članice EU koje imaju razvijeno, testirano i potvrđeno nacionalno rešenje mogu implementirati procese izdavanja i validacije EU digitalnih kovid potvrda u nacionalnim sistemima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)