HRVATSKA VLADA DONELA ODLUKU: Kovid pasoši se neće koristiti samo na granicama

Tanjug

31. 05. 2021. u 17:06

HRVATSKA vlada donela je na današnjoj telefonskoj sednici odluku o uspostavljanju nacionalnog sistema za izdavanje EU digitalne kovid potvrde tazkovanog kovid pasoša.

ХРВАТСКА ВЛАДА ДОНЕЛА ОДЛУКУ: Ковид пасоши се неће користити само на границама

Foto AP

Ova potvrda moći će da se koristi i u druge svrhe osim za lakše kretanje građana prilikom prelaska graničnih prelaza Hrvatske i graničnih prelaza država članica EU s kojima će biti sklopljeni bilateralni sporazumi.

Hrvatski nacionalni sistem za izdavanje EU digitalne kovid potvrde spreman je za početak rada od sutra i formalno je sprovedena procedura integracije s EU pristupnikom, čime je osigurana njihovo prekograničn korišćenje, prenosi Index.hr.

Takođe, Ministarstvo unutrašnjih poslova je uspešno integrisalo validaciju EU digitalnih kovid potvrda u Nacionalni granični informacijski sistem te su osigurani svi organizacioni i tehnički uslovi za sprovođenje Odluke vlade o uspostavljanju nacionalnog sistema za izdavanje EU digitalne kovid potvrde, navodi se u saopštenju Vlade.

Iako će procedura usvajanja Uredbe o digitalnoj kovid potvrdi EU biti završena krajem juna, interoperabilni evropski pristupnik za glavnu razmenu javnih PKI sertifikata država članica formalno počinje s radom sutra i sve članice EU koje imaju razvijeno, testirano i potvrđeno nacionalno rešenje mogu implementirati procese izdavanja i validacije EU digitalnih kovid potvrda u nacionalnim sistemima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

MNOGI ĆE SE IZNENADITI: Kako se NJegoš zapravo zvao? Oslovljavali su ga sa Petar i Rade, ali je njegovo kršteno ime bilo drugačije

MNOGI ĆE SE IZNENADITI: Kako se NJegoš zapravo zvao? Oslovljavali su ga sa Petar i Rade, ali je njegovo kršteno ime bilo drugačije

VLADIKA PETAR II Petrović NJegoš bio je i ostao upamćen kao vrlo harizmatična ličnost, markantni vladar, ali i duboko prosvetljena misaona figura o čemu svedoče njegova znamenita književna dela. Iako su u usmenoj tradiciji i pisanoj istoriji njegov lik i delo opšte poznati, neki bitni detalji iz njegovog života slabo su poznati.

08. 12. 2022. u 18:51

Komentari (0)

DOSAD NEVIĐENO! Košarkaške sudije ostale u neverici zbog navijača na meču Evrolige Partizan - Zvezda i uradile ovo (VIDEO)