OLAKŠICA ZA PUTOVANJE: Građani Bosne i Hercegovine će uskoro dobiti kovid pasoše

S.M.

27. 05. 2021. u 20:24

GRAĐANI BiH uskoro bi trebalo da dobiju kovid pasoše što će u vreme epidemije virusa korona znatno olakšati njihova putovanja u inostranstvo, izjavio je u Sarajevu Zoran Tegeltija predsedavajući Saveta ministara BiH.

ОЛАКШИЦА ЗА ПУТОВАЊЕ: Грађани Босне и Херцеговине ће ускоро добити ковид пасоше

Foto: Istokrs

On je istakao da pitanje ulaska i izlaska iz BiH u ovom trenutku ima dva aspekta jedan su tehnički kapaciteti graničnih prelaza, a drugi su epidemiološke mjere i ograničenja doneseni zbog epidemije virusa korona u BiH i susednim zemljama.

Tegeltija je najavio da sledi sastanak ministra civilnih poslova u Savetu ministara Ankcie Gudeljević sa entitetskim ministrima zdravlja na kojem bi trebalo da bude definisan takozvani kovid pasoš za građane BiH.

On je dodao da će taj pasoš svima olakšati putovanje van zemlje, uključujući i zahteve država EU koje nemaju jedinstven stav prema određenim vrstama vakcina protiv virusa korone.

On smatra da su problemi koji se pojavljuju u turističkoj sezoni neizbježni i na ulasku i na izlasku iz BiH, čak i na granici zemalja članica EU čiji su granični prelazi mnogo opremljeniji i moderniji nego u BiH.

– Savet ministara pripremio je odluku kojom će ulazak u BiH biti nešto fleksibilniji i ponudio je još nekoliko alternativa kao garanciju za siguran ulazak putnika u BiH, koje se odnose na potvrde o vakcionisanju ili o tome da je lice prebolelo kovid 19, naveo je Tegetija.

On očekuju da će ta odluka stupiti na snagu 1. juna, iako Savet ministara juče nije postigao konzenzus o toj odluci zbog nekih tehničkih primjedbi, ali i određenih uslovljavanja. Prema njegovim rečima, ova odluka ponovo će se naći na sednici Saveta ministara 31. juna.

Tegeltija je dodao da je Sjeverna Makedonija donela odluku o slobodnom ulasku građana BiH, što je dodatna povoljnost za njihova putovanja ili odlazak na godišnji odbor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju