NASA OBJAVILA: Asteroid veličine Golden Gejta uskoro će proći blizu Zemlje - najbrži i najveći u 2021. godini

Tanjug

12. 03. 2021. u 14:30

ASTEROID veličine poznatog mosta u San Francisku Golden Gejta proći će blizu Zemlje drugog dana proleća i biće ujedno najveći i najbrži asteroid koji će proći ovako blizu našoj planeti u 2021. godini.

НАСА ОБЈАВИЛА: Астероид величине Голден Гејта ускоро ће проћи близу Земље - најбржи и највећи у 2021. години

Foto: Deposit photos

Asteroid, kome je NASA dala oznaku 231937 (poznat i kao 2001 FO32) je širok izmedu 400 i 700 metara, a oko Sunca obiđe za 810 dana, preneo je danas sajt CBS njuza.

Ovo nebesko telo je manje u odnosu na prethodno kojem je NASA poklonila pažnju i proći će tri puta bliže u odnosu na prethodni asteroid, saopštila je NASA u četvrtak.

Asteroid će proći na dva miliona kilometara od zemlje 21. marta u 17.02, na samo dan nakon dolaska proleća.

Razdaljina od dva miliona kilometara se prema klasifikaciji NASA smatra "potencijalno opasnom" u bazi podataka o asteroidima, koji moraju biti veći od 150 metara u prečniku.

Brzina 2001 FO32 je 77.000 milja na sat (blizu 124.000 kilometara na sat), odnosno, 34 kilometara u sekundi, što je jedan od najbržih svemirskih objekata koji su ikada prošli pored zemlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo