JURIŠ KONJIČKE BRIGADE NA STUDENTE: Prva antirežimska istupanja studenata beogradskog Univerziteta

Srđan Cvetković

09. 12. 2020. u 17:14

U POSLERATNOM periodu, studenti su predstavljali važnu ciljnu grupu Komunističke partije. Od njih je trebalo stvoriti "novu socijalističku inteligenciju", priklonjenu politici i ideologiji vladajuće partije i nosioca političkih, društvenih, ekonomskih, kulturno-prosvetnih reformi i razvoja.

ЈУРИШ КОЊИЧКЕ БРИГАДЕ НА СТУДЕНТЕ: Прва антирежимска иступања студената београдског Универзитета

Foto arhiva

U skladu s tim, Partija je posle rata posmatrala univerzitete i fakultete kao "fabrike kadrova" i poklanjala je veliku pažnju porastu broja visokoškolskih ustanova i studenata (u Srbiji je od 1945. do 1960. broj fakulteta porastao sa devet na 29, a broj studenata sa oko 14.000 na skoro 70.000), sadržaju planova, programa, udžbenika i literature, nastavnom kadru, materijalnom položaju i kulturnom i svakodnevnom životu studenata, a posebno njihovom ideološko-političkom opredeljenju i ponašanju. Na fakultetima su već 1945, po godinama i studijskim grupama, formirane razgranate partijske i studentske organizacije koje su, pored ostalog, imale zadatak da pažljivo nadziru, kontrolišu i oblikuju ideološke i političke stavove studenata prema vladajućem režimu i da vrše stalni ideološko-politički i agitaciono-propagandni pritisak na njih.

Međutim, i pored toga, veliki broj studenata i dalje nije odgovarao stavovima vladajuće partije, bilo građanskim poreklom, bilo stvarnom ili navodnom bliskošću i saradnjom sa okupatorom ili komunistima suprotstavljenim pokretima tokom rata, bilo ponašanjem i odnosom prema novim vlastima i ideologiji i politici Komunističke partije. Radom partijskih i policijskih organa, kao i dojavama samih studenata, otkrivani su različiti razni "neprijatelji" koji su potom isključivani iz studentske organizacije (Narodna studentska omladina - NSO), uklanjani sa fakulteta, a ponekad i hapšeni. Među njima su bili studenti koji su se okupljali u manjim grupama, raspravljali o politici, cepali partijske i studentske plakate i parole, bacali antipartijske letke, širili glasine o promeni stanja u zemlji, pričali viceve i "klevetali" državno rukovodstvo, bojkotovali studentske konferencije i predavanja profesora komunista, itd. Oni su označavani kao "dražinovci", "grolovci", "dragoljubovci", "reakcionari", "buržuji", "fašisti", "nenarodni elementi", itd. I veličanje zapadnih demokratskih zemalja, zapadne kulture i umetnosti, odlazak u njihove ambasade i čitaonice, slušanje Radio Londona i Glasa Amerike, smatrano je oblikom otpora režimu i neprijateljskom delatnošću.

NA UNIVERZITET stižu generacije oblikovane na parolama o slobodi. Studenti očekuju da narodna vlast ispuni obećanja o boljem i slobodnijem životu. Mada je Beogradski univerzitet bio preopterećen i predstavljao problem za platežne mogućnosti Beograda i Srbije, studenti su smatrali da smeštaj i hrana moraju biti jeftiniji i kvalitetniji. U duhu promena u društvu i studenti su se osećali slobodnije, a njima svojstven društveni i politički radikalizam se ispoljavao u prvim demonstracijama i štrajkovima.

REŽIMSKE DEMONStRACIJE

OTVORENI istupi protiv vlasti bili su u prvoj polovini pedesetih godina prpšlog veka retkost. Više je bilo ispada na "režimskim demonstracijama" koje su najčešće organizovane povodom neke spoljnopolitičke krize. Na masovnim i dugotrajnim manifestacijama koje je vlast organizovala povodom Tršćanske krize oktobra 1953. bilo je i neplaniranih akcija. Neki demonstranti su uzeli pravdu u ruke i razračunavali se sa onima za koje su smatrali da nisu patrioti. Ljudi koji su uzimali biltene u Američkoj i Engleskoj čitaonici bili su maltretirani i prebijani. Tokom 13. oktobra 1953. demonstranti su jednu devojku zatečenu sa američkim biltenom pretukli, prikačili joj bilten na leđa i vukli je po Terazijama. Sutradan su prebili i svukli dve elegantno obučene osobe ispred Američke čitaonice. Pretučen je i Vilijem B. King, službenik Američkog informativnog centra.

Liberalizacijom režima i postepenim rastom standarda, zadobijanjem podrške na Zapadu i normalizacijom odnosa sa Istokom, intenzitet unutrašnjeg otpora se postepeno topio. I pored nesumnjivo veće prihvaćenosti režima posle pedesetih, istraživanja ukazuju na tinjanje "tihog otpora" naročito kod određenih struktura stanovništva (ostataka starog građanstva, crkvenih struktura, studenata, u redovima advokata i simpatizera IB-a itd.). Težište aktivnog otpora kroz propagandnu, ali i drugu čak i terorističku delatnost pomerilo se ka političkoj emigraciji.

Početkom pedesetih godina, među beogradskim studentima je sve više dolazilo do antirežimskih istupanja, kritikovanja vladajuće partije, njenih mera, političkog i društveno-ekonomskog sistema koji je uspostavljan i do "reakcionarnih" i "ibeovskih" provokacija i incidenata. Ni sama Partija, uprkos višegodišnjem ideološko-političkom delovanju i stalnom nadzoru i pritisku, nije bila zadovoljna političkim stanjem na univerzitetima. U duhu liberalnih promena u društvu i studenti su se osećali slobodnije, a njima svojstven društveni i politički radikalizam vremenom se ispoljavao u prvim protestima, demonstracijama i štrajkovima.

Milicija u obračunu sa studentima, Foto arhiva

NAJVEĆI incident na početku tog perioda izbio je oktobra 1951. kada su studenti Građevinskog fakulteta Dragoš Jurišić i Sofronije Builo, inače obojica iz "reakcionarnih porodica", istupili na studentskom skupu protiv novih privrednih mera koje su smanjivale studentske privilegije i beneficije i izazvale pravu dramu među siromašnijim studentima. Javno suđenje krajem februara 1952. pretvorilo se u demonstracije protiv vlasti, a prilikom intervencije pripadnika Udbe u civilu došlo je do opšte tuče. Optužene Buila i Jurišića disciplinski sud je marta 1952. udaljio sa Beogradskog univerziteta, ali oni nisu bili krivično gonjeni, što je bila posledica političke odluke da se instrumenti represije racionalnije upotrebljavaju nego u tzv. administrativnom periodu razvoja. List "Narodni student" je ovaj slučaj nazvao "mutivode na Građevinskom fakultetu", a to je bila samo jedna od niza reakcija beogradskih studenata na ekonomske mere početkom pedesetih godina.

NETRPELjIVOST PREMA POLICIJI

U Beogradu su 14. februara 1961. godine, organizaciji Socijalističkog saveza (SSRN), čitaj države, održane velike demonstracije povodom ubistva kongoanskog lidera Patrisa Lumumbe, prvog predsednika Vlade Konga, koji je usmrćen 17. januara. Kongo, nekadašnja belgijska kolonija, godinu dana pre toga stekao je nezavisnost, pa je za njegovu smrt optužen zvanični Brisel. Neke procene iz tog vremena govore da je na ulice Beograda izašlo preko 30.000 demonstranata. Međutim, cela priča je izmakla kontroli i došlo je do sukoba demonstranata i policije. Ambasada Belgije je demolirana, a povređeno je oko osamdeset osoba. Tog dana, uživo, mogao je da se vidi kolika je bila netrpeljivost Beograđana prema organima narodne vlasti. Povređeno je 35 demonstranata i 51 milicioner, od kojih sedmorica teže, i devetorica vatrogasaca. Za vreme sukoba sa privedeno je više desetina studenata i srednjoškolaca. Posebni problemi su nastali u Studentskom gradu na Novom Beogradu gde je zabeležen povećan broj napada na organe reda pa neki istraživači u tome vide korene "1968".

Tokom prve polovine 50-ih godina je u dva navrata došlo i do bojkota predavanja na pojedinim fakultetima. Krajem novembra 1953. studenti Prirodno-matematičkog fakulteta su tražili izmenu nastavnih planova, pravila studiranja i uvođenje slobodnog roka i njihovi zahtevi su brzo usvojeni. Do bojkota nastave iz sličnih razloga je došlo i oktobra 1954. na Stomatološkom fakultetu, ali ovaj put zahtevi nisu usvojeni. Pošto se radilo o školskim pitanjima, ovi incidenti nisu sankcionisani, ali su ipak uznemirili partijsko rukovodstvo koje je insistiralo da se sva studentska pitanja rešavaju isključivo u okviru partijske i studentske organizacije. Može se reći da su početkom pedeaetih godina sve "negativne pojave" i nezadovoljstvo studenata na Univerzitetu uglavnom bili pod kontrolom, nisu bili organizovani i nisu pretili da pređu u masovne antirežimske nemire.

Foto arhiva

PRVI studentski štrajk se desio u Studentskom gradu na Novom Beogradu 29. oktobra 1954. i potpuno je zbunio studentske funkcionere navikle da takve manifestacije organizuju vlasti. Mada je Beogradski univerzitet bio preopterećen i predstavljao problem za platežne mogućnosti Beograda i Srbije, studenti su smatrali da smeštaj i hrana moraju biti jeftiniji i kvalitetniji. Nezadovoljstvo u Studentskom gradu kao najvećem studentskom naselju na Balkanu tinjalo je tokom 1954. godine. Celo naselje je noću neretko često zviždalo i protestovalo, a česti su bili okršaji sa policajcima u krugu Studentskog grada.

OBRAČUN SA STALjINISTIMA

KRAJEM četrdesetih godina, među studentima pojavila se jedna grupa nezadovoljnika i "protivnika" režima, iz redova same Komunističke partije. Reč je o studentima koji su u velikom ideološkom sukobu jugoslovenske i sovjetske partije 1948. stali na stranu Sovjetskog Saveza i Informbiroa. Već tokom leta 1948. godine na partijskim sastancima na fakultetima izvestan broj studenata se izjasnio za Rezoluciju Informbiroa, što je dovelo do oštre reakcije partijskih organa i Udbe, isterivanja iz partije i sa fakulteta, hapšenja, pa i odvođenja na Goli otok. Već do oktobra 1948. za Informbiro se izjasnilo 350 studenata Beogradskog univerziteta, a do kraja 1949. iz partije je isključeno 495 studenata "ibeovaca", od čega je više od polovine i uhapšeno, a neki upućeni i na "društveno koristan rad i preduzeću 'Mermer'", odnosno na Goli otok. "Ibeovci" su i tokom narednih godina širili "neprijateljsku propagandu", brošure i letke Informbiroa, ispisivali parole, slušali informbiroovske radio-stanice, vršili sabotaže, "klevetali narodu vlast", itd., a protiv njih su i dalje preduzimane različite represivne mere, kao i ideološko-politički pritisak. Istovremeno, korišćena je prilika da se kažnjavaju i studenti koji su smatrani "reakcionarima", "bivšim četnicima", "nedićevcima", "ljotićevcima" i koji su prema mišljenju partije koristili sukob sa Iformbiroom i jačali svoju delatnost "protiv narodne vlasti".

Neredi su počeli posle informacije na razglasu da su povećane cene smeštaja i ishrane, kao i da je servirana pokvarena hrana. Nezadovoljni socijalnom situacijom i povećanjem cena stanarine i hrane u domovima i menzama, oko hiljadu studenata iz Studentskog grada je 29. oktobra 1954. pokušalo da prodre u grad i izrazi nezadovoljstvo, ali su ih kod podvožnjaka presrele jake snage Narodne milicije, odnosno konjičke brigade iz Zemuna i sa Banovog brda.

Studenti su zaustavljeni kod onog istog podvožnjaka, koji je davno iščileo iz sećanja Beograđana i koji se nalazio otprilike gde je danas naselje Crvenkapa, kojih stotinak metara ispod Palate "Srbija". E, tu će četrnaest godina kasnije, juna 1968. godine, istu sudbinu doživeti nova generacija nezadovoljnih akademskih građana.

Demonstranti su uzvikivali parole ("Dole vlada" i sl.) i gađali kamenjem milicionere koji su ih presreli. Policija je upotrebila brutalnu silu hapseći svakog ko bi se našao u okolini Studentskog grada. Okupljanje ispred Filozofskog fakulteta i PMF-a je sprečeno. Postoje podaci o upotrebi sile i policijske torture prema uhapšenima, ali je direktiva sa vrha bila, najverovatnije od Veljka Vlahovića i Aleksandra Rankovića, da se uhapšeni studenti ne osuđuju na duže kazne zatvora već da se stvari raščiste na fakultetima, političkim i disciplinskim putem. Iz SKJ je isključeno oko 40 članova, a kažnjeno oko 130, iako su neke partijske organizacije odbile da osude svoje članove, kao PMF i Šumarski fakultet.

Milovan Đilas na ramenima Beograđana za vreme Tršćanske krize, Foto arhiva

SAMO su retki od kolovođa protesta osuđeni. Tako je Branko Gudalo, student tehnologije iz Beograda, osuđen je pred OKS Beograd na sedam meseci zatvora. Većim delom studenti su kažnjavani pred disciplinskim sudovima - udaljavanjem sa fakulteta, zabranom polaganja ispita u određenom roku i slično. Uhapšene je saslušavala milicija, ali i revnosni aktivisti sa Univerziteta. Tokom isleđivanja neki su tučeni i maltretirani, a od njih je zahtevano da otkriju pozadinu i pokretače nemira ("strane podstrekače", "domaće podstrekače", "đilasovce", "ibeovce", "ostatke reakcionarne buržoazije" itd.).

Protest je potpuno prećutan u javnosti, kako se ne bi kvarila optimistička slika o razvoju socijalističkog društva. Novine su ćutale o ovom događaju, dok je "Njujork tajms" objavio dosta detaljnu vest 16. novembra 1953 ("Beograd brani studentske nerede"), napominjući da su se prvi put čule i parole protiv vlade. Policija je sumnjala da iza protesta stoje đilasovci, ibeovci ili drugi "narodni neprijatelji", ali o tome nije imala nikakvih dokaza. Istraživači ovog perioda uglavnom se slažu da je protest imao socijalne motive i nema dokaza o političkoj instrumentalizaciji, niti umešanosti inostranog faktora. Partijski organi su uzrok nemira nalazili u pasivnosti komunista i slabom ideološko-političkom radu.

IZLAZAK NA ULICE

U jednom od izveštaja Udbe iz tog perioda je primećeno da "Dosadašnji sastav studenata, njihova individualnost i grupna štetočinska istupanja i sve ono što se svakodnevno zbiva u njihovoj sredini nameću potrebu za jednim novim kursom obrade studenata i svih pojava vezanih za njih".

Napominje se, takođe, da beogradski akademski građani raznim povodima izlaze na ulice i demonstriraju. Sve do kraja pedesetih godina pojedini studenti su bili i članovi brojnih ilegalnih omladinskih "reakcionarnih", "kontrarevolucionarnih" ili "nacionalističkih" organizacija, koje je otkrivala tajna policija.

Osim ovih demonstracija, tokom pedesetih i početkom šezdesetih godina među beogradskim studentima nije bilo obimnog i organizovanog otpora režimu. Studenti su bili učesnici organizovanih režimskih manifestacija i demonstracija sa spoljnopolitičkim i drugim povodima (pitanje Trsta 1953, protest zbog ubistva Patrisa Lumumbe 1961, izbori, proslave) na kojima je povremeno dolazilo do neželjenih ispada.

Leka Ranković, Veljko Vlahović, Foto arhiva

NEKOLIKO incidenata među studentima Beogradskog univerziteta je zabeleženo u vreme pada Milovana Đilasa s vlasti: uoči plenuma na kome će biti smenjen, neke grupe studenata su dočekale Đilasa aplauzima; iste godine na Filozofskom fakultetu studenti su organizovali "spontan" bojkot predavanja Dušana Nedeljkovića, koji je dve godine ranije izbačen iz partije; novembra 1954. studenti Filozofskog fakulteta su bojkotom sprečili Vladimira Dedijera, koji je podržao Đilasa, da održi prvo predavanje na predmetu Istorija narodne revolucije.

Do kraja decenije je bilo pojedinačnih slučajeva kažnjavanja studenata zbog verbalnih istupa, kritika narodne vlasti, pričanja viceva, itd. Maja 1959. došlo je do manjeg incidenta u menzi "Tri kostura", koja se nalazila u današnjoj zgradi Agencije "Tanjug" na Obilićevom vencu, jer su studenti bili nezadovoljni hranom. Istovremeno, sve su bili veći problemi i sa studentima u Studentskom gradu (Novi Beograd), gde je zabeležen povećan broj napada na organe reda pa neki istraživači tu vide korene "1968". Smatra se da je u stvari osnovni i prikriveni uzrok sukoba nezadovoljstvo naroda ekonomskom situacijom u zemlji. S druge strane, uzrok nemira se traži i u opštem nezadovoljstvu i levom radikalizmu mladih, sa socijalnim i političkim konotacijama u vreme zaoštravanja sukoba KPJ i sa Istokom i sa Zapadom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)