KOLIKO detaljno poznajete svoj rodoslov i da li ste se nekad zapitali ima li u vašim venama plave krvi?

Komentari (12)

Vujke

16.08.2020. 15:45

@Ggggg - Zna se poprilično. Recimo u 1. veku, u vreme Hrista, Rimljani su vršili popis vojnih obveznika na prostorima današnje Hercegovine i Crne Gore. Tada su, u njihovim dokumentima, zabeležena prezimena Labović, Deretić, Denda, itd. O tome je, u jednoj TV emisiji, govorio Goran Šarić, hrvatski istoričar. Dodao je i da su sva prezimena na "ić" zapisivana sa "ii" (npr. Deretii), pošto Rimljani, u svom alfabetu, nisu imali slovo "ć".

Milos

16.08.2020. 16:42

@Ggggg - Ne zna se puno na ovako detaljan nacin, u smislu ta i ta familija vladala tada i tu. Ali dosta se zna generalno o Srbima kao stanovnicima Balkana i pre tzv "doseljavanja Slovena" na Balkan. Tu i tamo se i pominju neka imena. Procitaj knjigu Kraljevstvo Slovena od Mavra Orbinija napisanu krajem 16og veka.

momcilo

16.08.2020. 14:51

Св. Владика Николај (немогу у моменту да се тачно сетим али ..) каже да требамо бити послушни садашњим властима , јер су преци садашње власти били послушни нашим прецима када су владали.

Stojko

16.08.2020. 16:03

Jedino što su se parezimena u Srbiji dobijala kao izvedenice iz očevog imena, i to je trajalo vekovima, tako da današnja prezimena nemaju veze sa starim prezimenima. Karađorđe Petrović je Petrović po ocu Petru, Jovanovići su po Jovanu, Stanojevići po Stanoju, Vukovići po Vuku... Bolja odrednica je da su u to vreme sve pisali u Crkvene knjige i da su jedini pismena bila sveštena lica tj Popovići, Protići i da rodoslove možete naći u knjigama Jovana Cvijića iz 1904 ili u crkvenim knjigama koje su sada vraćene crkvi ali ih treba digitalizovati da bi svima bile dostupne. p.s. Branković nije učestvovao u Kosovskom boju već ga je posmatrao iz šume i pobegao sa njega, po tome je i vrapcima u Srbiji poznat a ne po junaštvu.

Šumadinac

16.08.2020. 17:54

@Stojko - Ваш коментар је тек полуистина, тачно је да је у Србији до Милоша била таква пракса, али није тачно то што тврдите за Вуковиће. Они су се тако презивали готово с почетка, а њих у Србији до пре век ипо није ни било, већ само у Херцеговини и у Црној Гори. Потом су се расељавали по Босни, Славонији и другде, но презиме најчешће нису мењали. Када су га мењали, и о томе је остајао траг.

DAN

16.08.2020. 19:20

Uglavnom se pamte plemići do najranije Karla Velikog (8. vek) na Zapadu i poslednjih careva u Vizantiji (postoji potomak pretposlednjeg vizantijskog cara u Italiji). Ostalo je vrlo teško čak i u np Italiji !