NOVI KORAK ZA VEŠTAČKU INTELIGENCIJU: "Naučila" da dijagnostikuje bolesti na osnovu načina disanja

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

23. 03. 2024. u 22:41

NAUČNI tim predvođen Guglom uspeo je da napravi još jedan veliki iskorak u oblasti veštačke inteligencije i sofver Health Acoustic Representations (HeAR) obuči da raspoznaje karakteristične zvukove poput otežanog disanja ili kašlja, koji mogu ukazivati na postojanje određenih bolesti.

НОВИ КОРАК ЗА ВЕШТАЧКУ ИНТЕЛИГЕНЦИЈУ: Научила да дијагностикује болести на основу начина дисања

Foto Shutterstock

Programeri su koristili preko 300 miliona javno dostupnih video-snimaka sa JuTjuba kako bi istrenirali AI softver, prenosi naučni magazin Nejčr.

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA OTIŠLA KORAK DALjE

Glavni cilj naučnika bio je da "nauči" softver HeAR da prepoznaje prve simptome virusa Kovid-19, tuberkuloze i bolesti izazvanih konzumacijom duvanskih proizvoda. Za ocenu efikasnosti rada ove inovativne AI aplikacije korišćena je skala od 0,5 do 1, pri čemu je ocena 1 označavala nepogrešivo dijagnostikovanje oboljenja.

Analizom rezultata dobijenih eksperimentalnim putem ustanovljeno je da HeAR veoma dobro, na osnovu kašlja ili disanja, prepoznaje da je čovek zaražen virusom Kovid-19: procečna "ocena" varirala je u rasponu od 645 do 0,71. Dijagnostikovanje tuberkuloze pokazalo je još uspešnije rezultate - 0,739 od maksimalnog 1 poena.

AI JE POUZDAN NAČIN ZA OTKRIVANjE BOLESTI U RANOJ FAZI

Po rečima Ali Imrana, jednog od vodećih divelopera, izuzetni rezultati koje je pokazao HeAR svedoče o visokoj pouzdanosti veštačke inteligencije u oblasti dijagnostikovanja. Eksperti su sigurni da će softveri poput ovog, na bazi veštačke inteligencije, uskoro postati nezamenljivi pomoćnici u kliničkoj praksi.

Iako se već sada HeAR pokazao kao odličan dijagnostički alat, naučnici ne nameravaju da se na ovome zaustave, već imaju cilj da nastave sa obučavanjem softvera i proširivanjem njegovih mogućnosti. U skorijoj budućnosti planirano je da se ova aplikacija adaptira i za prepoznavanje kardio-vaskularnih oboljenja, kao i mnogih drugih bolesti savremenog doba.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - ZAJEDNIČKA VEŽBA: Kina, Rusija i Iran sa zajedničkom budućnošću

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!