UŠTEDA GORIVA: Kako najekonomičnije voziti na auto-putu?

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

08. 03. 2024. u 22:33

PRI kojim brzinama je vaš automobil najekonomičniji? Skoro svaki vozač će razviti neku svoju filozofiju i misliti da zna odgovor na ovo pitanje, ali postoje neka pravila koja su već dokazana.

УШТЕДА ГОРИВА: Како најекономичније возити на ауто-путу?

Foto: N. Skenderija, Profimedia

Naime, zakon kaže da auto-putem u Srbiji ne sme da se vozi brže od 130 km/h, a optimum s gledišta potrošnje goriva još je niži.

Većina automobila može da postigne maksimalnu brzinu od 170 km/h, a neretko i više. Optimalno za motor i potrošnju je osetno niža brzina, a pritom je važno i da se ne ubrzava naglo. Generalno je pravilo da treba ubrzati što pre, prebacii u najvišu brzinu, voziti do 90 km/h i održavati obrt motora od 1500 do 2500 o/min, piše „Revija HAK“.

Dakle, potrošnja je tada najniža, a opterećenje motora najmanje.

KAKO VOZITI NA AUTO-PUTU?

Nemački stručna organizacija TÜVsavetuje da se brzinama koje su od 70 od 80 odsto od maksimalne. Dakako, na putevima gde je ograničenje 130 km/h, jasno je da se više od toga ne sme. Automobil koji ima maksimalnu brzinu 150 km/h trebalo bi zato da ostane u rasponu brzina između 105 i 120 km/h.

Nemački auto-klub (ADAC) izračunao je da automobili srednje klase pri vožnji od 160 km/h troše do dve trećine više goriva nego pri 100 km/h.

Uz maksimalnu brzinu, postoji još niz trikova za snižavanje potrošnje goriva. Zlatno je pravilo da se vozi smirenijim ritmom, bez naglih ubrzavanja i kočenja, kao i da se brzina planira, posebno ako se vozi putem s dosta uspona.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu