VELIKI SRPSKI DOBROTVOR: 220 godina od rođenja Sime Andrejevića Igumanova

D.B.M.

30. 01. 2024. u 07:00

TRGOVAC Sima Andrejević Igumanov jedan je od najvećih srpskih zadužbinara. Tokom čitavog života živeo je asketski, bio je u potpunosti predan bogu i humanizmu, tako da je sve što je zaradio koristio za pomoć bolesnim, unesrećenim i pomagao je siromašne učenike. Pomagao je srpske crkve i manastire.

ВЕЛИКИ СРПСКИ ДОБРОТВОР: 220 година од рођења Симе Андрејевића Игуманова

Sima Andrejević Igumanov / Foto - dokumentacija "Novosti"

Rođen je na današnji dan, pre 220 godina, u Prizrenu u porodici poznatog trgovca Andreje Đorđevića koji je zbog pomoći ustanicima zapao u velike materijalne probleme i ostavio potomstvo u dugovima. Sima je zbog toga odrastao u manastiru Sveti Marko kod Prizrena, gde je njegov najstariji brat Aksentije bio iguman. Tamo je naučio da čita i piše, a pošto su ga po bratu već zvali "Sima igumanov", zvanično je uzeo to prezime 1856. godine, pridodavši ga prezimenu koje je već nosio po ocu - Andrejević.

Svoju poslovnu imperiju počeo je da gradi na burmutu, duvanu koji se šmrče. U fabrici burmuta u Prizrenu je od učenika dospeo do suvlasnika. Onda je zakupio bare i jezera kod Bitolja da bi sakupljao pijavice, koje je pakovao i prevozio u Beograd, a zatim uz pomoć prijatelja distribuirao po Evropi. U to vreme, pijavice su bile na ceni kao lekovito sredstvo, jer se smatralo da puštanje krvi leči sve bolesti.

Zadužbina Sime Andrejevića Igumanova Prizrencajedna je od najplodonosnijih ustanova te vrste u srpskom narodu. Testamentom je zaveštao da Zadužbina pod upravom Srpske pravoslavne crkve i patrijarha. Za Beograd je posebno značajna velika Igumanova palata na Terazijama, koja je bila glavno vlasništvo fonda iz kojeg su finansirane dobrotvorne i prosvetne akcije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)