PRIBLIŽAVA SE ZEMLJI POSLE 70 GODINA: Misteriozna Đavolja kometa tri puta je veća od Mont Everesta, da li nam preti? (VIDEO)

Novosti onlajn

25. 10. 2023. u 16:08

ĐAVOLjA kometa izlazi iz 70-godišnjeg sna i zadivljuje naučnike svojom kolosalnom veličinom, misterioznim eksplozijama i dalekim plesom sa Suncem obećavajućiblistav nebeski spektakl 2024. godine.

ПРИБЛИЖАВА СЕ ЗЕМЉИ ПОСЛЕ 70 ГОДИНА:  Мистериозна Ђавоља комета три пута је већа од Монт Евереста, да ли нам прети? (ВИДЕО)

Foto: Printskrin/CC0 /rawpixel.com/

Posle više od sedam decenija, takozvana Đavolja kometa, nebeska lutalica poznata naučnicima kao 12P/Pons-Brooks, pojavila se u blizini Zemlje. Njeno jezgro, procenjeno na skoro 25 kilometara u prečniku, premašuje čak i veličinu Mont Everesta, a nazvana je Đavoljom jer svojim izgledom podseća na rog.

Ima li razloga za uzbunu?

Tedi Kareta, postdoktorand koji radi u Lovel opservatoriji u američkoj državi Arizona, istakao je jedinstvenost ovog kosmičkog posetioca.

- Znamo da je velika. Znamo da je izvanredna. Znamo da je retka - sažeto je opisao Kareta.

Uprkos njenoj veličini i intrigantnim karakteristikama, nema razloga za uzbunu na Zemlji. Suprotno svom zloslutnom nadimku, ova kometa ne predstavlja pretnju. Tokom svog najbližeg prolaska pored Zemlje, ipak će ostati značajno udaljena, na oko jednu i po astronomsku jedinicu (jedna astronomska jedinica predstavlja udaljenost Zemlje od Sunca).

Kareta je objasnio da vidljivost komete ovog proleća ne ukazuje na njenu blizinu Zemlji, već na njenu inherentnu svetlost.

- Možda je dovoljno svetla da je možete videti golim okom ili dvogledom, ali to nije zato što će biti „superblizu“, već zato što je generalno veoma svetla - naglasio je Kareta.

 

Kometa će biti u zenitu sredinom aprila 2024. godine

Đavolja kometa takođe je pokazala sklonost eksplozivnim reakcijama, izbacujući velike količine gasa i prašine u kratkim, intenzivnim erupcijama. Ove erupcije su zbunile naučnike jer se dešavaju iznenađujuće često i na neočekivanoj udaljenosti od Sunca.

- Sa Pons-Brooks-om, to je stvarno, stvarno sjajno i stvarno, stvarno veliki proboj. To je ono što ovu kometu čini toliko zanimljivom naučnicima - objasnio je Kareta.

Preovlađujuća teorija pripisuje te eksplozivne „ispade“ oslobađanju leda nakon početnog izlaganja Sunčevoj toploti. Međutim, takve pojave se obično opažaju bliže Suncu, i to retko. Enigma leži u sposobnosti Pons-Brooksa da detonira tako često i tako daleko od Sunčeve toplote.

Trenutno se Đavolja kometa nalazi čak i iza orbite Marsa, u regiji u kojoj su temperature znatno niže. To navodi na pitanje odakle dolazi energija koja pokreće takve velike „ispade“, kao i kako ta kometa može da sve to učini toliko i tako često?

Među astronomima raste iščekivanje očekivanog zenita komete sredinom aprila2024. godine.

- Mislim da je mnogo ljudi stvarno uzbuđeno zbog toga - poručio je Kareta na kraju.

(Sputnik/Biznis insajder)

BONUS VIDEO: ŠTAND "NOVOSTI" U PUNOM SJAJU NA SAJMU KNjIGA

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)