ŠARENA NAUKA: Zašto su popularnije žene roboti (VIDEO)

A. V. V.

11. 09. 2023. u 15:41

ROBOTI napravljeni uz pomoć veštačke inteligencije uveliko su zauzeli poziciju na svetskom tržištu, ali malo se zna da ima više mašina sa ženskim likom.

ШАРЕНА НАУКА: Зашто су популарније жене роботи (ВИДЕО)

Printskrin

 Jedan od razloga je što kreatorke robote prave po uzoru na sebe ili po liku istorijske ličnosti. O ovome je na nedavnoj konferenciji UN o AI u Ženevi govorila jedna od učesnica. Lisa Zevi, šefica humanoidnog robota Ej-Da, rekla je za britanski javni servis Bi-Bi-Si da je postojao dobar razlog da svojoj kreaciji doda ženstveniji izgled.

- Ženski glasovi su obično nedovoljno zastupljeni u umetničkom i tehnološkom prostoru. Želimo da se čuju nedovoljno zastupljene grupe. Ej-Dina ličnost je inspirisana viktorijanskom matematičarkom Ejdom Lavelejs, koju mnogi smatraju prvom kompjuterskom programerkom, a i fizički podseća na nju - ispričala je ona.

Osim toga, ljudi imaju urođenu sklonost prema ženskim glasovima. Stručnjak za robotiku i interakciju čoveka i računara sa Univerziteta Indijana u SAD Karl Mekdorman sproveo je istraživanje koje je pokazalo da žene više vole ženske glasove, dok je muškarcima, uglavnom, svejedno.

- Ženski android se generalno smatra pristupačnijim, posebno za decu, pa se smatralo da je pogodniji za eksperimente odnosa čoveka i robota - istakao je Mekdorman.

On je dodao da muški dizajneri biraju da robote naprave ženskim zbog interesovanja za suprotni pol.

- Što je robot realističniji, to je veća tendencija da se seksualizuje. Ako je nešto veoma realistično, postoji tendencija da se to vidi, ili da se tretira kao da je čovek - zaključio je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)