STARIJI SE RADUJU, KLINCI SU LJUTI: U ovoj zemlji svi su postali godinu dana mlađi - evo šta je u pitanju

Novosti online

29. 06. 2023. u 23:54

JUŽNA Koreja je usvojila zakon kojim se ukida stara i čudna metoda brojanja starosti koja ljude čini godinu ili dve starijima nego što jesu, piše AP.

СТАРИЈИ СЕ РАДУЈУ, КЛИНЦИ СУ ЉУТИ: У овој земљи сви су постали годину дана млађи - ево шта је у питању

Foto: Profimedija/Ilustracija

Deca su među retkima kojima se ne sviđa plan Seula.

- Napunila sam 6 godina, a onda ću ponovo imati 5 - rekla je Kim Da-in kada ju je jedan reporter pitao o novom zakonu koji je stupio na snagu u sredu i koji formalizuje međunarodni metod brojanja starosti u administrativnim i građanskim zakonima.

Tradicionalni običaj brojanja starosti u Južnoj Koreji smatra da svaka osoba ima godinu dana pri rođenju i dodaje još jednu godinu 1. januara, što znači da dete rođeno 31. decembra sledećeg dana puni 2 godine.

Iako je novi zakon najnoviji pokušaj zemlje da povuče tu metodu i standardizuje starosnu dob na međunarodnom nivou na osnovu prolaska rođendana, nije odmah jasno šta će se zapravo promeniti.

Predsednik Jun Suk Jol opisao je standardizaciju međunarodnog uzrasta kao ključni cilj svoje vlade, navodeći potrebu za smanjenjem "društvene i administrativne konfuzije".

Ali zakonodavni zvaničnici Južne Koreje kažu da novi zakon neće značajno promeniti način na koji se obavljaju javne usluge u zemlji, jer je većina već zasnovana na međunarodnom uzrastu.

Međunarodna starost je standard u većini južnokorejskih zakona i zvaničnih i pravnih dokumenata i definiše kada osoba ide u školu, kada stiče pravo da vozi i glasa, i kada prima penziju.

Ipak, zakon je pozdravila Čoj Jun Jol, 49-godišnja stanovnica glavnog grada Seula, koja više ne mora da opisuje sebe kao pedesetogodišnjakinju.

- Zakon te ne čini biološki mlađim i nema pravih koristi osim da se osećaš dobro kada kažeš da ima godinu dana manje - priznala je ona.

Ipak, dvadesetjednogodišnjoj Kim Si-eun već nedostaje stari metod brojanja, koji joj se činio jednostavnijim.

- Starost u korejskom stilu je zapravo bila lakša za brojanje - rekla je ona. "S obzirom da prelazimo na međunarodno računanje, promena je malo nezgodna."

Iako novi zakon kaže da se starost osobe mora računati po prolasku rođendana za većinu javnih usluga, on ne utiče na druge propise u vezi sa uzrastom koji se zasnivaju na godišnjim pravilima.

Ostaje ista starosna granica zemlje za piće i pušenje, koje je dozvoljeno od 1. januara godine kada osoba napuni 19 godina u međunarodnom uzrastu, bez obzira da li je prošao rođendan.

Novi zakon ne utiče na to kada južnokorejski muškarci stiču pravo da služe svoju obaveznu vojnu dužnost, a to je od 1. januara godine kada navrše 18 godina po međunarodnom računanju.

Promena ovih propisa o uzrastu zahtevala bi revizije zakona o zaštiti mladih i vojnoj službi u zemlji, saopštilo je vladino ministarstvo zakonodavstva.

BONUS VIDEO: SPEKTAKULARNI SNIMCI KITOVA - Divovi kod obala Argentine pripremaju se za donošenje mladih na svet

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)