VELIKI CRVENI KRUG SNIMLJEN IZNAD JADRANA: Fantastičan fenomen zbog kog su svi gledali u nebo, evo o čemu se radi (FOTO)

Novosti online

05. 04. 2023. u 21:38

IZNAD centralne Italije i hrvatskog dela Jadrana u noći 27. marta mogao se videti veliki prsten crvene svetlosti koji je ličio na scenu iz naučnofantastičnih filmova, piše Nacionalna geografija.

ВЕЛИКИ ЦРВЕНИ КРУГ СНИМЉЕН ИЗНАД ЈАДРАНА: Фантастичан феномен због ког су сви гледали у небо, ево о чему се ради (ФОТО)

Foto: Google maps

Iako je, prema rečima svedoka, ovaj fenomen trajao vrlo kratko, fotograf Valter Binoto uspeo je da snimi fotografije koje su postale viralne i pokrenule različite teorije.

Ubrzo su se javili naučnici i objasnili o čemu se radi. Fenomen je poznat kao emisija svetlosti i poremećaji veoma niske frekvencije usled izvora elektromagnetnih impulsa, ili skraćeno ELVE.

Prečnik kruga u ovom slučaju iznosio je 360 km i predstavlja vrstu poremećaja koji se javlja u stratosferi ili mezosferi usled intenzivnog naelektrisanja grmljavine.

Drugim rečima, kada elektromagnetni impulsi munje udare u Zemljinu jonosferu u njenim gornjim delovima, pojavljuje se crvena svetlost.

Fenomen je prvi put zabeležen 1990. godine jer je uglavnom vidljiv samo iz svemira.

Stručnjaci tvrde da je nekoliko njih snimljeno objektivima NASA kamera, ali da je najbolja slika sa Zemlje.

Sve to zahvaljujući oluji koja je pogodila Ankonu i proizvela snažne talase električnog udara.

BONUS VIDEO: UNIŠTENA MINA IZ DRUGOG SVETSKOG RATA - Pogledajte kontrolisanu eksploziju u Riječkom zalivu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu