NIJE PRVOAPRILSKA ŠALA: Ogromna ćufta od izumrlog mamuta predstavljena u Holandiji

Tanjug

28. 03. 2023. u 22:38

OGROMNA ćufta napravljena od mesa uzgojenog pomoću DNK izumrlog vunastog mamuta prikazana je danas u Muzeju savremene nauke u Amsterdamu “Nemo”.

НИЈЕ ПРВОАПРИЛСКА ШАЛА: Огромна ћуфта од изумрлог мамута представљена у Холандији

Foto: Prinskrin

Ćuftu je kreirala australijska kompanija za uzgoj mesa "Vow", iz koje su saopštili da nije reč o "prvoaprilskoj šali", već da im je namera bila da navedu ljude da razmisle o kultivisanom mesu, kao održivijom alternativom za pravo meso.

-Želeli smo da stvorimo nešto što je potpuno drugačije od svega dosad viđenog, rekao je osnivač kompanije Tim Noksmit Rojtersu, dodajući da je to dodatni razlog za izbor mamuta, budući da naučnici veruju da je izumiranje životinje bilo izazvano klimatskim promenama.

Ćufta je napravljena od ovčijih ćelija u koje je umetnut asingularni gen mamuta mioglobin.

-Kada je u pitanju meso, mioglobin je odgovoran za aromu, boju i ukus, izjavio je Džejms Rajal, iz kompanije "Vow".

Foto Tanjug/AP

Pošto je sekvenca DNK mamuta koju je Vov dobio sadržao praznine, umetnuta je DNK afričkog slona.

-Slično kao u filmu Park iz doba jure, rekao je Rajal, naglašavajući da je najveća razlika u tome što nisu kreirane stvarne životinje.

Dok stvaranje uzgojenog mesa obično znači korišćenje krvi mrtvog teleta, "Vow" je koristio alternativu, što znači da nije bilo ubijenih životinja u pravljenju mesnih okruglica od mamuta.

Foto Tanjug/AP

Ćufta koja ima aromu krokodilskog mesa trenutno nije za potrošnju, s obzirom na to da sadrži protein star 4.000 godina i zahteva rigorozne testove pre nego što se pojavi na tržištu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

OVO UOPŠTE NISU OČEKIVALI: Nikola Jokić šokirao saigrače usred NBA finala