VELIKO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE: Iskopana komora u drevnom majanskom gradu - a u njoj dvojna sahrana (VIDEO)

Novosti Onlajn

24. 03. 2023. u 11:24

PALENKUE danas predstavlja arheološko nalazište, a nakada davno je bio grad Maja - smešten na visoravni u podnožju planine Čijapas i doline koja seže do moderne meksičke države Tabasko. Istraživanja su utvrdila da je nastao u 1. veku p. n. e., iako je svoj najveći procvat doživeo u 8. veku n .e.

ВЕЛИКО АРХЕОЛОШКО ОТКРИЋЕ: Ископана комора у древном мајанском граду - а у њој двојна сахрана (ВИДЕО)

Foto: Pixabay

Veći deo njegove istorije je rekonstruisan na osnovu natpisa koje su istraživači i arheolozi otkrili na spomenicima prilikom iskopavanja. Zahvaljujući njima, danas znamo da su ovim nekada moćnim gradom vladale brojne različite dinastije. 

Nova otkrića 

Na ovom lokalitetu, arheološka iskopavanja ne prestaju. Naročito kada su u pitanju zaštitna arheološka istraživanja u takozvanoj CP3 strukturi, u kojima radove obavlja Nacionalni institut za antropologiju i istoriju Meksika. Međutim, oni su sada ovde došli do otkrića grobne komore koja sadrži neobičnu sahranu.

Pored kompletnog ljudskog skeleta, postavljenog licem nagore i okrenutog ka severu - što je tipičan pogrebni ritual Maja, otkrivene su i razne figure od zelenog žada i nekoliko velikih keramičkih tanjira, koji su pokojniku "obezbeđivali" dovoljno hrane u zagrobnom životu. Ali arheološka istraživanja u komori su rezultirala otkrićem još jedne sahrane — sekundarne — u kojoj su identifikovani ostaci žene koja je prema mišljenju stručnjaka prvobitno bila sahranjena na drugom mestu, ali je kasnije premeštena na ovu lokaciju. Naučnici nisu sigurni iz kog razloga je ovo urađeno.

Da stvar bude neobičnija, među njenim kostima otkrivena je i lobanja koja joj ne pripada. Lobanja je podvrgnuta raznim analizama kako bi se došlo do više informacija o identitetu nepoznate osobe. Generalni direktor Nacionalnog instituta za antropologiju i istoriju Meksika Dijego Prieto Hernandez izjavio je da bi rezultati ovih analiza uskoro trebali da budu gotovi, nakon čega će moći nešto detaljnije da kaže o ovom pogrebnom ritualu. 

(Nacionalna geografija)

BONUS VIDEO: SITUACIJA SE ZAOŠTRAVA - Policija u Parizu protiv demonstranata koristi suzavac i dimne bombe

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)