ŽENE IZ BERLINA POSTIGLE VELIKU POBEDU: Zbog rodne ravnopravnosti omogućen boravak na bazenima u toplesu

Đ.G.

10. 03. 2023. u 09:21

ZVANIČNICI u glavnom gradu Nemačke Berlinu uveli su nova pravila za javne bazene i kupališta, dozvoljavajući ženama da ih koriste u toplesu. Mera je uvedena nakon što je uspešna pritužba protiv diskriminacije pozdravljena kao korak ka stvaranju „jednakih prava“ za sve stanovnike grada od strane lokalnog ombudsmana za borbu protiv diskriminacije.

ЖЕНЕ ИЗ БЕРЛИНА ПОСТИГЛЕ ВЕЛИКУ ПОБЕДУ: Због родне равноправности омогућен боравак на базенима у топлесу

Foto: Profimedia

- Kupališta u Berlinu će primenjivati svoje propise o kupanju na rodno neutralan način - navodi se u saopštenju gradske vlade u četvrtak, dodajući da bi „plivanje u toplesu“ sada trebalo da bude moguće u gradskim javnim zatvorenim i otvorenim bazenima za „sve žene ili ljude sa grudima koje se doživljavaju kao ženstvene".

Portparolka gradskog udruženja kupača potvrdila je da je politika ažurirana rekavši radio-emiteru RBB da je „plivanje u toplesu jednako dozvoljeno svima“. Nova pravila, međutim, ne znače da su žene u Berlinu obavezne da plivaju u toplesu, jer i dalje mogu da pokriju grudi ako to žele.

Promenu politike pokrenula je uspešna tužba protiv diskriminacije koju je podnela 33-godišnja žena koja je bila u bazenu. Ženu je nadzorno osoblje jednog od berlinskih bazena zamolilo da pokrije grudi tokom posete ustanovi u decembru 2022. Nakon što je odbila, osoblje ju je nateralo da izađe iz bazena.

Žena je tada tvrdila da pravila ustanove ne sadrže nikakve rodno specifične propise i samo zahtevaju da klijenti nose „obične kupaće kostime“. Pravila su potom promenjena nakon intervencije gradske ombudsmanke za borbu protiv diskriminacije Doris Libšer.

Libšer je i sama pozdravila promene u četvrtak rekavši da novi propisi obezbeđuju jednaka prava za „muške, ženske ili nebinarne“ stanovnike Berlina i „stvaraju pravnu sigurnost“ za članove osoblja bazena. „Sada se radi o tome da se obezbedi da se uredba dosledno primenjuje i da više nema deložacija ili zabrana [bazena]“, dodala je ona.

Berlin nije prvi nemački grad koji je uveo takva pravila. Grad Zigen u severozapadnoj državi Severna Rajna Vestfalija i Getingen u susednoj regiji Donja Saksonija takođe su to učinili 2022. Glavni grad Donje Saksonije, Hanover, sledio je to do kraja prošle godine, preneo je RT.

BONUS VIDEO: PRITISNULI DUGME ZA SAMOUNIŠTENjE - Japanci prekinuli let rakete sa važnim satelitom zbog kvara

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)