NEZAPAMĆEN VANDALIZAM U AUSTRALIJI: Oskrnavljeni crteži Aboridžina stari 30.000 godina (FOTO)

Đ.G.

23. 12. 2022. u 21:11

PRESTUPNICI su uništili jedinstveno sveto umetničko delo u pećini Koonalda u Južnoj Australiji tako što su ga crtali prstima, rekao je državni ministar za poslove starosedelaca i državni tužilac Kjam Maher u sredu lokalnim medijima, zahtevajući „strogu kaznu“ za neidentifikovane vandale.

НЕЗАПАМЋЕН ВАНДАЛИЗАМ У АУСТРАЛИЈИ: Оскрнављени цртежи Абориџина стари 30.000 година (ФОТО)

Foto: Profimedia

Datira oko 30.000 godina unazad, umetnost je sadržala „ neke od najranijih dokaza o okupaciji Aboridžina u tom delu zemlje“,prema Maheru.

Grafit, koji glasi „ne gledaj sada, ovo je pećina smrti“, ostavio je umetničko delo nepovratnim -  rekla je za Gardijan arheolog dr Kerin Volš. - Površina pećine je veoma meka. Nije moguće ukloniti grafite a da se ne uništi umetnost ispod.

Vandali su navodno uklonili delove ograde koja štiti lokaciju kako bi se uvukli ispod i ušli u pećinu, zaštićeno mesto nacionalne baštine od 2014.

- Ovo nije neka vrsta slučajnog poremećaja - rekao je Maher. - Ovo je neko ko je namerno prošao kroz ogradu, bodljikavu žicu i ušao i uništio ovo.

Maher je obećao da će povećati kaznu za kršenje državnih zakona o zaštiti nasleđa Aboridžina, koji trenutno predviđaju kaznu do šest meseci zatvora ili novčanu kaznu od 10.000 dolara. Vlada takođe razmatra instaliranje sistema za video nadzor uživo i konsultuje se sa autohtonim narodom Mirninga, za koje je pećina sveta, da bi se poboljšala bezbednost, dodao je on.

Za neke je, međutim, ovo bilo premalo, prekasno. Volše je istakao da je ograda postala „neadekvatna“ tokom poslednje četiri decenije, omogućavajući prethodnim vandalima da dobiju pristup, suprotstavljajući se Maherovim insistiranjem da je bilo dovoljno da spreči većinu potencijalnih prestupnika. 

- Neuspeh da se izgradi efikasna kapija, ili da se iskoriste moderne bezbednosne službe... je na mnogo načina omogućilo da se desi ovaj vandalizam -  rekla je dr Kler Bazvel, predsednica Komisije za očuvanje Australijske speleološke federacije - preneo je RT.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije