ISTORIJSKI TRENUTAK ZA ASTRONOMIJU: Prikazana egzoplaneta sa neviđenim detaljima

Novosti online

01. 09. 2022. u 20:12

OČEKUJE se da će Džejms Veb izvršiti detaljna posmatranja udaljenih planeta sličnih Zemlji, uključujući i one sa potencijalno naseljivim uslovima, piše Gardijan.

ИСТОРИЈСКИ ТРЕНУТАК ЗА АСТРОНОМИЈУ:  Приказана егзопланета са невиђеним детаљима

Foto: NASA, ESA, CSA, and STScI

Plamteći gasni gigant obavijen prašnjavim crvenim oblacima otkriven je u neviđenim posmatranjima planete izvan našeg Sunčevog sistema.

Zapažanja, za koja su astronomi rekli da su označila „istorijski trenutak za astronomiju“, prva su direktna slika planete izvan našeg Sunčevog sistema od Nasinog svemirskog teleskopa Džejms Veb vrednog 10 milijardi dolara (8,65 milijardi funti).

One su takođe prve slike egzoplanete koje koriste infracrveno svetlo, koje daje daleko preciznije indikacije mase i temperature planete i omogućiće astronomima da otkriju kretanje oblaka koji lebde po nebu planete.

 - Ovo je zaista istorijski trenutak za astronomiju - rekao je profesor Saša Hinkli, astronom sa Univerziteta u Ekseteru, koji je vodio posmatranja.

 - Džejms Veb će otvoriti vrata čitavoj novoj klasi planeta koje su nam bile potpuno van domašaja i posmatrajući ih na širokom opsegu talasnih dužina možemo da proučavamo njihov sastav na mnogo dublji način. Moći ćemo da otkrijemo prisustvo vremena. - dodaje on.

Direktno snimanje egzoplaneta je ogroman tehnički izazov jer je zvezda domaćina mnogo svetlija. 

Fokus najnovijih zapažanja, HIP 65426 b, je gasni gigant otprilike pet do 10 puta veći od mase Jupitera, koji se nalazi 385 svetlosnih godina od Zemlje u sazvežđu Kentaur.

On je oko 100 puta dalje od svoje zvezde domaćina nego što je Zemlja od Sunca, što ga čini lakšim za razlikovanje. Ali je i dalje više od 10.000 puta slabija od svoje zvezde domaćina – što je ekvivalent pokušaju da se uoči svitac pored velikog svetionika sa udaljenosti više od 50 milja.

Ranije su astronomi dobili direktne slike 20-ak egzoplaneta, uključujući HIP 65426 b, koristeći zemaljske teleskope. Ali to je značilo borbu sa bukom koju je unela Zemljina atmosfera i ograničeno posmatranje na uski opseg vidljivih talasnih dužina. Nasuprot tome, najnovije slike, snimljene iz hladnog, bezvazdušnog okruženja svemira, obuhvataju širok spektar talasnih dužina, uključujući infracrvenu, koja čini većinu svetlosti proizvedene u atmosferi planete.

HIP 65426 b je star samo 10-20 miliona godina, daleko je mlađi od Zemlje stare 4,5 milijardi godina, a najnovija zapažanja daju nove uvide u to kako su Jupiter i Saturn možda izgledali u povojima.

BONUS VIDEO:

DEČAK PRELETEO SVET: Mladi pilot ušao u Ginisovu knjigu rekorda

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri