IMA RASPON KRILA OD 25 CENTIMETARA: Najveći moljac na svetu pronađen i u Vašingtonu

Novosti online

18. 08. 2022. u 22:42

NAJVEĆI moljac na svetu, koji ima raspon krila od 25 centimetara, pronađen je u Vašingtonu, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede te zemlje.

ИМА РАСПОН КРИЛА ОД 25 ЦЕНТИМЕТАРА: Највећи мољац на свету пронађен и у Вашингтону

Foto: Printskrin

Pronalazak se desio slučajno, posle čega je otkriće državnoj agenciji prijavio profesor Univerziteta u Vašingtonu. Otkriveni moljac pripada vrsti „atlas" moljaca, a područje koje su najčešće nastanjivali bila je Indija, gde ova vrsta moljaca privlači pažnju zbog velikog raspona krila.

Glavni etimolog državnog odeljenja za poljoprivredu Sven Spičiger istakao je da je novootkrivena vrsta na području Vašingtona važno otkriće u daljem proučavanju vrste „atlas".

- U pitanju je posebna vrsta insekta, naročito uzimajući u obzir raspon njihovih krila, čak i da niste entomolog, sasvim je razumljivo da bi vas ova neobična pojava zainteresovala - rekao je Spičiger.

Zvaničnici su pozvali stanovnike Vašingtona da obrate pažnju na ovu vrstu moljca i da prijave nadležnima ako primete neku od jedinki.

- Pošto je u pitanju je tropski moljac nismo sigurni da bi takva vrsta mogla da preživi ovde. Nadamo se da će nam stanovnici pomoći da saznamo da li je ovo bio jednokratni begunac ili zaista postoji prisustvo viš jedinki odnosno populacije ove vrste na našem području - dodao je Spičiger.

„Atlas" moljci najčešće se susreću u tropskim i suptropskim šumama. Neobične šare na krilima služe im da se odbrane od grabljivaca, a zbog neobičnog izgleda nazivaju ih još i moljcima sa zmijskom glavom.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

S PINKOM SAM ZAVRŠIO: Žika se povukao se ekrana - evo čime se danas bavi