NAKON MOLBE NASA: Rusi će spustiti Međunarodnu svemirsku stanicu u okean (VIDEO)

Novosti onlajn

26. 01. 2022. u 16:05

ZVANIČNICI NASA obratili su se Rusiji sa molbom da predvodi misiju za izvođenje iz orbite Međunarodne svemirske stanice (MSS), posle čega bi je spustili u okean, saopštio je u intervjuu televiziji „Roskomos TV“ generalni konstruktor korporacije „Energija“ Vladimir Solovjov.

НАКОН МОЛБЕ НАСА: Руси ће спустити Међународну свемирску станицу у океан (ВИДЕО)

Foto: Printscreen/TV Zvezda

- S obzirom na iskustvo stečeno nakon rada sa ‘Mirom’ mogu reći da je to veoma složen balistički zadatak. Amerikanci su odmah rekli: Hajde da pod rukovodstvom Rusije razmislimo kako ćemo je izvući iz orbite - rekao je Solovjov.

Nije plan da se MSS spusti odmah. Prema rečima Solovjova, to će se dogoditi krajem decenije.

Ranije je „Roskosmos“ predstavio oblik nove ruske orbitalne stanice koja će zameniti MSS. Slika je prikazana na društvenim mrežama korporacije. Projekat je nazvan ROSS, što znači „Ruska orbitalna službena stanica“.

Prema šemi, u osnovi kompleksa je klasična arhitektura letelice u obliku krsta. Novina je da ne postoji prostorija za duži boravak ekspedicija u orbiti, jer je „Roskosmos“ odlučio da ne bude takvih ekspedicija. Na stanici će se obrađivati elementi budućih međuplanetarnih misija.

Prema planu izgradnja će početi 2027. godine.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

JAVIO SE "VOJADŽER 2": Poruka iz svemira putovala 35 minuta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

U RASKOŠNOM ZELENILU ILI NA BELOM PESKU: Ako izaberete hotel Lujo, ne morate da birate, tu su i plaža sa belim peskom i prelepa šuma